- Pozvani smo na izgradnju još uključivijeg svijeta koji nikoga ne isključuje - poručio je Papa s prozora apostolske palače na kraju Angelusa, javlja Jutarnji.hr.

- Poistovjećujem se sa svima onima koji u svijetu slave ovaj dan - istaknuo je Sveti Otac.

On je pozdravio na Trgu svetog Petra predstavnike brojnih stranih zajednica koji su razvili transparente.

- Trebamo hodati zajedno, bez straha, držeći stranu najugroženijima: migrantima, izbjeglicama, raseljenima, žrtvama trgovine ljudima, napuštenima - rekao je Papa, poželjevši dobrodošlicu migrantima.

Migranti su jedna od glavnih tema njegova pontifikata, koji je započeo 2013.

I sam iz obitelji talijanskih migranata koji su se nastanili u Argentini, Papa je pozvao vjernike i turiste da razgledaju monumentalnu skulpturu u glini i bronci na Trgu svetog Petra čije je postavljanje organizirao u septembru 2019. godine, a predstavlja stotinu četrdeset migranata iz različitih zemalja, različitih vjera i iz različitih povijesnih razdoblja.

- Ne zatvarajmo oči pred njihovom nadom da će ponovno početi živjeti - rekao je Franjo, koji je ranije općenitije osuđivao isključivanje i odbacivanje, "razloge brojnih velikih zala u povijesti, apsolutizma koji je često završavao diktaturama i golemim nasiljem nad onim što je drugačije".