open-navfaktor-logo
search
Svečano dočekan
Papa Franjo doputovao u prvu zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji
Na centralnom gradskom trgu "Makedonija" u Skoplju papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko hiljada građana Sjeverne Makedonije
07.05.2019. u 08:58
get url
text

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo doputovao je jutros u prvu zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji u okviru koje će se sastati sa političkim rukovodstvom te zemlje i održati molitvu u centru Skoplja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa Franjo je u jutarnjim satima doputovao na Međunarodni aerodrom "Skoplje", gdje mu je organizovan svečani doček uz prisustvo počasne garde Vojske Republike Sjeverne Makedonije. Papu je na skopskom aerodromu dočekao predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev. 

Nakon ove ceremonije, najavljeno je obraćanje pape Franje državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru. Tokom posjete Skoplju, papa će se sastati sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze u Spomen-kući Majke Tereze u centru Skoplja, kao i sa ranjivom grupom građana. Na centralnom gradskom trgu "Makedonija" u Skoplju, papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko hiljada građana Sjeverne Makedonije.

Papa će potom posjetiti Katoličku crkvu u Skoplju, gde će imati ekumenski i međureligijski susret sa mladima. Katolička crkva je objavila da će se papa sastati sa sveštenicima i njihovim porodicama. Nakon posjete Katoličkoj crkvi, papa službeno završava posjetu Sjevernoj Makedoniji, a sa skopskog aerodroma bit će ispraćen u prisustvu vojne počasne straže. 

{$galerijaFotografija}

Tokom posjete pape Franje, u Skoplju su preduzete posebne mjere sigurnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će u Skoplju na snazi biti poseban režim saobraćaja. Iz Vlade Sjeverne Makedonije je saopćeno da će 7. maja javni gradski saobraćaj, željeznički saobraćaj i parking u Skoplju biti besplatni.

Uoči dolaska pape Franje u Sjevernu Makedoniju, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje Viktor Dimovski izjavio da će Sjeverna Makedonija i njeni građani prvi put u svojoj historiji biti domaćini posjete pape i visoke delegacije iz Vatikana.

Papa Franjo u Sjevernoj Makedoniji - 7. 5. 2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.