open-navfaktor-logo
search
Radost ljubavi
Papa Franjo 2021. proglasio godinom porodice
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u nedjelju je predstojeću 2021. proglasio godinom posvećenoj porodici dok je udvostručio jedan od svojih papinskih prioriteta i pozvao na ponovnu pažnju ka svom dokumentu o porodičnom životu iz 2016.
27.12.2020. u 16:51
get url
text

Papa Franjo je najavio da će nadolazeća godina posvećena porodici započeti 19. marta, na petu godišnjicu njegovog dokumenta "Radost ljubavi". Između ostalog, ovaj dokument otvorio je vrata dozvoljavanju razvedenih i ponovo vjenčanih parova da se pričeste, što je izazvalo kritike, dok su konzervativni katolici tvrdili da je u pitanju jeres.

On je napisao dokument nakon što je pozvao biskupe iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o tome kako Katolička crkva može bolje služiti porodicama. Iako je pitanje razvoda i ponovnog vjenčanja dominiralo naslovima tokom sinoda, rasprava se takođe dotakla i drugih "netradicionalnih" porodica.

Papa Franjo je pružio prijateljski papinski savjet porodicama koje imaju nesuglasice, podsjećajući ih da kažu "oprosti, hvala i žao mi je" i da nikada ne završavaju dan bez pomirenja.

- Jer je "hladni rat" dan poslije opasan - pojasnio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.