open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna molitva
Papa će se sutra vjernicima obratiti putem videa, Vatikan se boji koronavirusa
Tradicionalnu molitvu Angelus papa Franjo će sutra vjernicima uputiti iz svoje biblioteke uz video prijenos, a ne s njegovog prozora koji gleda na Trg svetog Petra, objavio je službeni Vatikan, koji tako želi "izbjeći opasnost od širenja koronavirusa".
07.03.2020. u 16:12
get url
text

- Papa će molitvu Anđeoskog pozdravljenja izgovoriti u biblioteci Apostolske palate, a ne s prozora koji gleda na Trg svetog Petra. Molitva će se prenositi uživo na vatikanskim vijestima i na velikim ekranima koji će se postaviti na Trgu svetog Petra kako bi i vjernici mogli učestvovati - stoji u saopćenju Vatikana.

Odluka je donesena "da bi se izbjegla opasnost od širenja Covida-19 među velikim brojem okupljenih na Trgu svetog Petra, stoji u saopćenju, te se dodaje da će se Papina sedmična audijencija održati u srijedu na isti način.

Molitva Angelus nedjeljom i audijencija srijedom velike su atrakcije za hodočasnike i turiste koji stižu u Rim kako bi uživo vidjeli Papu. Gužva koja obično nastane na Trgu svetog Petra nakon ove bi najave trebala biti znatno manja.

Uz to su do 15. marta otkazane mise u Domu svete Marte u kojemu živi Papa.

Već više od sedam dana 83-godišnji Papa nije izašao iz svojeg prebivališta koje se nalazi nedaleko od bazilike svetog Petra.

Vatikan je u petak objavio informaciju o prvome slučaju koronavirusa, objavio je Index.hr

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.