Završen sastanak

Pao dogovor šestorke: Vlada KS bez NBL-a, u DF-u se predomislili, vraća se Ismir Jusko

Objavljeno: 13.12.2018. u 23:55 Autor: R.F.

Najviše ministara, čak četiri, imat će Narod i pravda

Sastanak delegacija stranaka šestorke (SDP, DF, Naša stranka, Naroda i pravda, SBB i NBL), koji čine koaliciju za vlastu Kantonu Sarajevu  završen je u prostorijama Naše stranke.

U javnost su procurila i imena kandidata za mninistre u budućov Vladi Kantona. Premijer će, kako je ranije dogovoreno, biti Edin Forto iz Naše stranke, a ova stranka će ponuditi i kandidate zaMinistarstvo pravde i uprave (Lejla Brčić), te Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture (Srđan Mandić).

SDP predlaže Damira Filipovića za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a Adnana Štetu za ministra saobraćaja. Treće ministarstvo koje je pripalo SDP-u je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, a kandidat je Malik Garibija.

U Demokratskoj fronti su se unatoč ranijim najavama Milana Dunovića o povlačenju iz buduće Vlade KS, ipak predomislili i prihvatili su Ministarstvo zdravstva. Kandidat je Amela Sofić.

Narod i pravda će imati najviše ministara u budućoj Vladi KS,  jer se povukao NLB I prepustio im jedno mjesto. Narod i pravda je dobio Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade (kandidat Zineta Bogunić), Ministarstvo privrede (Haris Bašić), MUP KS (Admir Katica) I Ministarstvo finansija (Amel Kovačević).

Mirvad Kurić iz SBB-a ostaje ministar kulture i sporta u KS, dok će Ismir Jusko preuzeti Ministarstvo za boračka pitanja KS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije