open-navfaktor-logo
search
Paranoja iz RTRS-a
Panika u RS-u: SzP, DF i GS, navijači Želje i Sarajeva - svi sutra dolaze da "ruše" Dodika!
Predsjednik SNSD-a upregnuo je svu raspoloživu stranačku i medijsku mašineriju u odbrani svojih paranoidnih teza  
04.10.2018. u 15:33
get url
text

U Banjoj Luci i Sarajevu za sutra su najavljeni protesti građana povodom još nerazjašnjenih okolnosti smrti dvojice mladića, Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Da je vlast Milorada Dodika u RS-u u nezapamćenoj panici zbog sutrašnjih protesta, moglo se lako zaključiti iz sinoćnjeg Dnevnika Dodikove režimske televizije RTRS, koji je velikim dijelom bio posvećen najavljenom okupljanju građana 5. oktobra, odnosno teorijama zavjere i novinarskim "otkrićima" ko stoji iza organizacije skupa u Banjoj Luci, ali i u Sarajevu.

Nakon što su pojedini mediji u Srbiji jučer plasirali tvrdnju kako se iz Sarajeva sprema 50 autobusa za Banju Luku, RTRS je sinoć otišao i korak dalje, ustvrdivši da će 500 navijača Fudbalskog kluba "Željezničar" također doći na protest grupe Pravda za Davida. Iz ovog kluba navode da se radi o čistoj izmišljotini, te da niko od Željinih navijača ne planira sutra ići u Banju Luku.

U odbranu svojih paranoidnih fikcija predsjednik RS-a angažovao je i tabloide u susjednoj Srbiji, pa je tako na naslovnici današnjeg broja lista "Alo" osvanuo dramatičan naslov: "Bakir šalje najozloglašenije navijačke grupe u Banjaluku: Horde zla ruše Dodika!".  

- Uzevši u obzir u najmanju ruku simpatičnu naslovnu stranu žutog srpskog lista "Alo", imamo potrebu da tvrdnje sa iste demantujemo. Navijačka grupa Horde zla, nije i nikada neće biti sredstvo za ostvarivanje nečijih ciljeva, pogotovo ne političkih. Notorna je laž da navijači Sarajeva idu u Banju Luku na proteste i da ruše bilo koga. Ovim putem poručujemo onima koji preko leđa Hordi zla žele prikupiti jeftine poene pred predstojeće izbore, da za tu rabotu moraju pokucati na neku drugu adresu. Dakle, ograđujemo se od svih izmišljotina koje su napisane i koje bespotrebno potpiruju mržnju i kaljaju ugled grupe koja egzistira 31 godinu. 

Narod ove države pozivamo da ne bude glup i ne nasjeda na ovakve besmislice, medije da se počnu baviti pametnijim stvarima od navijanja, a državne institucije i nadležne organe da se pozabave ubistvom Vedrana Puljića, za koje još niko nije odgovarao. Navijače ostavite na miru i ne petljajte nas u vašu mašinu za ispiranje mozgova – saopćili su danas na svojoj Facebook stranici navijači FK "Sarajevo".

Najavljeni protesti građana u Banjoj Luci i Sarajevu, kako tvrdi javni servis Milorada Dodika, imaju i političku pozadinu – sve se, navodi RTRS, radi u dogovoru entitetskih partnera: Koalicije Savez za promjene u RS-u i Koalicije Demokratska fronta-Građanski savez u Federaciji.

- Lider SzP-a Vukota Govedarica i DF-a Željko Komšić u obraćanju povodom odustajanja od predizbornih skupova u petak 5. oktobra koristili su identične rečenice – objavio je jučer RTRS.

A ovo su te "identične rečenice" Govedarice i Komšića:

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić za Faktor kaže da su tvrdnje kako Savez za promjene i Koalicija DF-GS stoje iza najavljenih protesta "potpuna nebuloza".

- To su uistinu čiste nebuloze iz tabora režimskih medija koji su evidentno pod kontrolom Miloarda Dodika i SNSD-a. DF je još prije nekoliko dana najavio da otkazuje predizborni skup u Sarajevu koji je bio planiran za 5. oktobar jer smo cijenili da ne želimo da nekoliko stotina metara od ljudi koji traže svoju pravdu i imaju svoju priču, pravimo bilo kakvu manifestaciju u smislu da puštamo videospotove, muziku i slično. Uradili smo to čisto na ljudskoj osnovi i da na neki način damo podršku onima koji traže pravdu. Tu apsolutno nema nikakvih političkih primjesa, niti veze sa predizbornom kampanjom, izborima i politikom – kaže Đonlagić.

Slično je reagovao i Emir Suljagić iz Građanskog saveza. U jučerašnjem Dnevniku RTRS-a Suljagić i njegov stranački kolega Reuf Bajrović predstavljeni su kao "osnivači i nosioci aktivnosti nekadašnje organizacije 1. mart, kojoj je jedini cilj bio gašenje Republike Srpske".

- Nakon medijskih organa Dragana Čovića, Reuf Bajrović, Građanski savez i ja počeli smo se pričinjavati i Miloradu Dodiku – napisao je Suljagić na svom Facebook profilu, komentirajući pomenuti prilog RTRS-a.

Premda, kako kaže, daju podršku opravdanoj borbi građana za pravdu, Dženan Đonlagić naglašava da niko od članova DF-a sutra neće prisustvovati skupovima Pravda za Dženana i Pravda za Davida, posebno ne u svojstvu člana ili kandidata stranke, a upravo zato da bi se izbjegle bilo kakve političke konotacije.

-  Naš stav je da na tim skupovima ne smije biti nikakvih stranačkih obilježja, niti smo dali bilo kakvu instrukciju da tamo neko prisustvuje u ime stranke -  zaključuje Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.