open-navfaktor-logo
search
Štetočina
Panika u Moskvi: Invazija divovskih puževa usred grada
Jedan stanovnik Moskve je tvitao: "Središte Moskve, 15 minuta hoda do Kremlja. Divovski puž veličine mačića. Od kiše se skrio ispod posuđa. Mačkama ne smeta jer su legle pokraj njega. DIVOVSKI!"
01.08.2019. u 19:26
get url
text

Divovski puževi, latinskoga naziva "Arion vulgaris", dugački i do 15 centimetara, prouzročili su paniku u središtu Moskve. Ova vrsta puževa poznata je po tome što obično napravi veliku štetu na biljkama i povrću i zovu ga "kralj puževa", piše BBC.

Vrsta štetočina poznata i po nazivu "španski puževi" spada među stotinu najvećih štetočina u Europi. Ruski tv-program "Vesti" objavio je reportažu u kojoj Moskovljani govore o tome u kolikoj su mjeri užasnuti najezdom divovskih štetočina.

- Jedu puno i uistinu je teško riješiti ih se. Borim se protiv njih, ali sve ih je više, ne možemo ih se riješiti - rekla je stanovnica Moskve Abdula Tašibekov. Arion vulgaris je crvenkasto-smeđe ili žućkaste boje. Ova vrsta puža je hermafrodit, što znači da nosi i muške i ženske spolne stanice.

Tokom samo jednog procesa parenja jedan španski puž može napraviti i do 400 jajašaca, a s obzirom na to da dobro podnosi sušu, ima puno veći postotak izlijeganja od ostalih vrsta. Osim što uništava biljke i povrće, Arion vulgaris prenosi parazite štetne za kućne ljubimce. Prirodnih neprijatelja gotovo da i nema. Navodno luči gorču sluz od "domaćih" puževa. Od pedesetih godina prošlog stoljeća postupno je postao prava pošast diljem Europe, a potječe s Iberskog poluotoka po kojemu je i dobio naziv.

Međutim, pošast predstavlja i na svojem autohtonom području, sjevernoj Španiji, zapadnoj Francuskoj i u južnoj Engleskoj. Proširio se uvozom povrća, preciznije slabom kontrolom uvoza povrća iz Španije i Portugala.

U posljednjih nekoliko dana ovi su puževi primijećeni i blizu Kremlja. Jedan stanovnik Moskve je tvitao: "Središte Moskve, 15 minuta hoda do Kremlja. Divovski puž veličine mačića. Od kiše se skrio ispod posuđa. Mačkama ne smeta jer su legle pokraj njega. DIVOVSKI!" Odrasli španski puževi obično ugibaju ujesen nakon sezone parenja i teško će preživjeti oštru rusku zimu, osim u slučaju da pronađu toplo sklonište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.