Španija: Uhapšen bivši jugoslovenski špijun

objavljeno: 01.02.2018. u 16:59

Španska policija uhapsila je u Burgosu bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića kojeg riječko tužilaštvo sumnjiči za lažno prijavljivanje krivičnog djela i lažno svjedočenje u Muenchenu 2008. protiv Krunoslava Pratesa osuđenog na doživotni zatvor za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983.

Navodeći samo inicijale i dob 75-godišnjeg muškarca, hrvatski MUP objavio je u četvrtak da je 26. januara zaprimio obavijest španske policije o hapšenju muške osobe V.S. u Burgosu, kojeg Hrvatska potražuje zbog vođenja krivičnog postupka, o čemu su obavještena hrvatska pravosudna tijela.

Akcijom su se pohvalili i španski mediji, navodeći da je Sindičić 2008. lažno svjedočio pred Vrhovnim sudom u Muenchenu u Njemačkoj u predmetu protiv treće osobe koja je osuđena na doživotni zatvor. Španski mediji navode da je Sindičić izveden pred sud koji treba donijeti odluku.

Sindičić je na osnovu hrvatske potjernice u Španiji bio uhapšen i 9. novembra 2015., ali ga je istražni sud u Madridu početkom 2016. odbio izručiti jer je tročlano sudsko vijeće smatralo da ga Španija nije dužna izručiti Hrvatskoj, ako ga za lažno svjedočenje i prijavu krivičnog djela ne traži Njemačka na čioj teritoriji je održano suđenje i navodno krivično djelo.

Sindičić je svjedočio na sudu u Muenchenu 2008. u postupku protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog na doživotni zatvor za ubistvo Stjepana Đurekovića u mjestu Wolfsrathausen pored Muenchena 1983.

Na osnovu tog svjedočenja taj je sud otvorio krivični postupak protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača te izdao nalog za hapšenje za Borisa Brnelića, kojeg je Sindičić u svojim izjavama prokazao za sudjelovanje u ubistvu.

Perkovićev advokat Ante Nobilo potvrdio je Hini Sindičićevo hapšenje, dodavši da je on podnio krivičnu prijavu protiv Sindičića u slučaju Prates u ime Perkovića i Mustača, nakon čega je Državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo istragu i raspisalo potjernicu.

Nobilo pretpostavlja da su zadnje odbijanje izručenja Sindičića "ishodili njegovi njemački zaštitnici".

Bude li ovog puta Sindičić izručen Hrvatskoj, Nobilo najavljuje da će dostaviti dalje dokaze protiv Pratesa.

- U suđenju Perkoviću postalo je tako očito da je Sindičić lažno svjedočio protiv Partesa da ga sud nije ni jednom spomenuo u obrazloženju iako je optužnica bazirana na njegovom terećenju - kazao je Nobilo.

Viši zemaljski sud u Muenchenu uručio je sredinom marta 2017. pisanu presudu bivšim službenicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su godinu ranije osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena.