open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje 15. jula
Panel u Sarajevu: Teroristička organizacija FETO predstavlja prijetnju i problem za cijeli svijet
Posebna pažnja se mora obratiti na djelovanje terorističke organizacije FETO jer oni ne biraju način i metode.
15.07.2022. u 14:10
get url
text

Koriste sva moguća sredstva kako bi postigli svoje podle ciljeve, poručeno je sa panela koji je organizirao Institut "Yunus Emre" s Ambasadom Turske u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Govornici na panelu u glavnom gradu BiH bili su ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, savjetnik za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH Mehmet Erdogan i rektor Univerziteta Necmettin Erbakan prof. dr. Cem Zorlu.

Prije početka panela prikazan je kratki video o svjedočenjima i iskustvima studenata iz Bosne i Hercegovine koji su se zadesili u noći pokušaja puča u Turskoj.

Ambasador Girgin u obraćanju je posebno istakao značaj koji su odigrali građani Turske koji su u noći pokušaja puča položili živote kao šehidi u odbrani svoje države, njenih institucija i demokratije.

- Okupili smo se ovdje kako bi se prisjetili naših šehida 15. jula jer da nije bilo njih i da nisu žrtvovali svoje živote, danas bi imali drugačiju Tursku koja bi bila pod vlašću nekog drugog i ne bi imali Tursku koja pomaže drugima kada im je potrebna pomoć i koja je uvijek tu za druge - kazao je Girgin.

FETO ne bira način i metode

Poručio je da je FETO opasnost ne samo za Tursku već i za ostale države u svijetu.

- Mora se obratiti posebna pažnja na djelovanje FETO-a jer oni ne biraju način i metode. Koriste sva moguća sredstva kako bi postigli svoje ciljeve. Koriste i ono najvrijednije, a to su ljudi, mladi ljudi, djeca, kako bi ostvarili svoje ciljeve. U Turskoj je u velikoj mjeri iskorijenjeno njihovo djelovanje ali u drugim državama još sprovode svoje ciljeve i ideje - rekao je Girgin.

Naglasio je da je FETO teroristička organizacije koja nema karakter, kojoj nije ništa sveto i koja je umiješana u razna krivična djela u svijetu.

- Oni su i kriminalna organizacija umiješana u razna krivična djela u svijetu, u različite finansijske malverzacije u Rumuniji i Sjedinjenim Američkim Državama gdje im se sudi. FETO nije samo problem Turske nego i cijelog svijeta - kazao je ambasador, dodajući da je zato važno biti oprezan kako se ne bi dozvolilo da FETO ostvari svoje ciljeve i namjere.

Savjetnik za unutrašnje poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH Mehmet Erdogan je podsjetio da korijeni terorističke organizacije FETO sežu sve do 1970-ih godina kada je osnovana s ciljem da sruši Tursku i njenu demokratiju.

- Učenicima i studentima su tada pružali razne mogućnosti kako bi ima isprali mozak i kako bi ih sutra iskoristili za svoje prljave ciljeve. Teroristička organizacija FETO je na razne načine pokušavala da naruši demokratiju u Turskoj - kazao je Erdogan.

Napomenuo je da je FETO godinama infiltrirao svoje ljude u državne institucije kako bi ostvario svoje podle ciljeve, a u noći pokušaja puča su odlučili da se djeluje protiv države.

- Njihove vođe i čelnici su tada donijeli odluku da se izvede pokušaj puča, ali je turski narod pokazao veliko zajedništvo i slogu i izašao na ulice i trgove protiv ovog izdajničkog pokušaja puča. Te noći su teroristi FETO-a napali goloruki narod, ali je turski narod na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izašao na ulice i pokazao neviđenu ljubav prema svojoj državi i odbranili su demokratiju u Turskoj - rekao je Erdogan, dodajući da turski narod nije dozvolio da se pogazi i uništi sav napredak koji je Turska postigla prethodnih godina.

Rektor Zorlu je u obraćanju izjavio da iza terorističke organizacije FETO ne stoji samo jedan čovjek nego i velike sile svijeta.

- Nemoguće je da samo jedan čovjek stoji iza ove organizacije. Iza nje stoje velike sile koje vladaju svijetom i koje imaju cilj da načine štetu Turskoj. FETO je koristio vjeru za ostvarivanje svojih ciljeva, zloupotrijebili su religiju - kazao je rektor.

Dodao je da je stoga vrlo važno pitanje šta je potrebno uraditi u narednom periodu.

- Moramo biti vrlo oprezni, naši zvaničnici, profesori, svi mi, moramo paziti na našu djecu i gdje šaljemo djecu kako se ne bi ovako nešto ponovo dogodilo - rekao je Zorlu.

U sklopu programa su također uručene nagrade učenicima za najbolje literarne radove na takmičenju na temu 15. jula – Pobjeda demokratije u Turskoj, održanog u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu.

Danas će u Turskoj i inostranstvu, uključujući zemlje Balkana biti organiziran niz programa povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča 15. jula, dana kada se hrabri turski narod suprotstavio pučistima i zaustavio ih u njihovoj namjeri da zauzmu zemlju.

Osim panela u Sarajevu građani mogu posjetiti izložbu fotografija povodom obilježavanja 15. jula na platou ispred Baščaršijske džamije, a na mezarju Kovači i Gazi Husrev-begovoj džamiji održat će se prigodan vjerski program. U 21.00 na Baščaršiji će biti održano prikazivanje kratkog filma o 15. julu, a potom projekcija turske zastave na sarajevskoj Vijećnici, te zajednička fotografija učesnika programa ispred Vijećnice.

Turska zatražila izručenje Gulena od SAD-a

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.