open-navfaktor-logo
search
Pred zidom
Pandža: Prema svemu sudeći Aluminij je izgubljen
Može nas samo neko čudo spasiti, rekao je Pandža
03.07.2019. u 13:54
get url
text

Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija, kazao je na današnjoj pres-konferenciji da će ova kompanija od petka poslije ponoći najvjerovatnije prestati sa radom, ukoliko se ne desi čudo.

-Možemo biti u ovom momentu tužni i da kažemo da smo po svemu sudeći izgubili ovu kompaniju za našu djecu i za naše unuke - naglasio je.

Od subote 00:01 sati, dodaje, najveća vjerovatnost je da ova firma neće raditi i da će prestati sa radom.

-Sav neki trud koji smo uložili zadnjih mjeseci, nažalost, nije urodio plodom. Dali smo sve od sebe, borili smo se i u ovom momentu moramo biti otvoreni i reći da nakon subote ne vidim šta i kako dalje. Situacija je dramatična -naveo je on.

Kazao je da je moguće da se neko čudo desi.

-Ostavit ćemo tu mogućnost da se ipak desi čudo u toku sutrašnjeg dana. Postoji ta neka mala vjerovatnost. Nažalost, nakon svih kriza sa kojima se ova firma susretala, i ova uprava i prethodne, dovedeni smo pred zid, ne možemo dalje. Nedostaje sirovina, rezervnih dijelova, cijena električne energije je otišla u neslućene visine i mi to ne možemo pratiti – istaknuo je Pandža, naglasivši da će preuzeti svu odgovornosti koju bude trebalo, ali da se nada da će i drugi preuzeti odgovornost.

Ocijenio je da se ovakav razvoj situacije nije trebao desiti, te napomenuo da Aluminij plaća 52 miliona raznih doprinosa državi.

-Od subote toga neće biti. Pitam vas da li ste spremni to plaćati za Aluminij? Vjerovatno niste spremni, ali ćete morati, jer nas neće biti - poručio je.
Neizvjesna je sudbina uposlenika Aluminija, njih 900.

-Mi više ne možemo isplaćivati plate, možemo isplatiti samo jednu još samo - kazao je Pandža.

Prema riječima izvršnog direktora Aluminija Borisa Vicana, firma već deset godina ima ogromne probleme.

-Aluminij nikada nije dobio šansu da radi. Bori se sa dugovima već dugo vremena. Izmijenilo se uprava, ali može se pričati šta je ko radio. Već deset godina stvaramo gubitak od oko 400 miliona. Dug Aluminija za električnu energiju iznosi 280 miliona. Svima je jasno da Aluminij ne može raditi na tržišnim osnovama, naročito od prije dvije godine. Niko ne zna zašto se vežemo za mađarsku berzu - kazao je Vican.

Vlada je, kako kaže, tražila neki prijedlog koji su oni dali, ali za sve je to kasno, ponavlja, jer Aluminij nije nikada dobio šansu da radi.

Pandža je rekao kako šanse uvijek postoje jer se čuda nekad dogode, ali to je kratkoročnog karaktera.

-Ako treba da živimo i sat duže prihvatit ćemo. Svaku šansu koja nam se pruži prihvatit ćemo. Imamo još 24 sata da se pokuša izrealizirati. No, bojim se ovaj put da će sudbina ovog preduzeća biti riješena prvi minut nakon ponoći - rekao je Pandža.

Na pitanje ko je kriv za ovo stanje, Pandža je istaknuo, kako nije, niti će uprijeti prstima u nekoga. Rekao je da su obavljeni razgovori s investitorima i oni su tražili da im se jamči cijena električne energije.

-Vlada ne može garantovati cijenu i jednostavno investitori ne žele uči u priču ako znaju da priča ne drži vodu. Vlada je rekla kako ne zna kako riješiti problem nabavke električne energije. Sutra se treba dogoditi čudo. Ali ja bih ipak ponovio da je s velikom dozom vjerovatnosti prva minuta subote kraj Aluminija - rekao je Pandža i dodao kako ne vidi sad smisla da daju ostavke.

Kada je u pitanju zainteresiranost firme iz Dubaija, Pandža se nada da će sutra biti održani sastanci sa njima.

-Rastužuje me što mi ne vidimo prostora u ovom momentu da se može ući u bilo kakve pregovore, jer nema dovoljno vremena - poručio je, naglasivši da treba osigurati vrijeme da se preživi pa onda pregovarati.

Kada je u pitanju Vlada Republike Hrvatske, koja ima udio, Pandza tvrdi da nemaju nikakvu povratnu informaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.