open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Pandža: Ovo je početak ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju
Pandža je rekao kako su nakon ovih signala iz Vlade već kontaktirali dobavljače
19.10.2018. u 14:54
get url
text

Ovo je početak ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju - poručio je v.d. direktora mostarskog Aluminija Dražen Pandža te pozdravio odluku federalne Vlade da mostarskoj firmi odobri milion KM te najavi mjere za spas preduzeća. 

- Mi još zvanične zaključke Vlade nismo dobili tako da je teško da i mi damo zvanični stav. Kada dobijemo službeno zaključke, odgovorit ćemo na njih. Zahvalni smo Vladi FBiH. Poduzeli su veliki korak i to je velik korak u početku rješavanja naših problema - poručio je. 

Tvrdi da se već počelo s finansijskom konsolidacijom kompanije, što je bio jedan od prijedloga Vlade na današnjoj sjednici. Pandža je pozdravio i da se izvrši revizija poslovanja.

-Bitan je da je Vlada zauzela stav da Aluminij mora raditi i da je interes radnika na prvom mjestu. Raduje nas mjera resornog ministra da se Aluminiju osigura opskrba strujom po konkurentnim cijenama. Reprogram stari i dodatni reprogram je veliki pomak naspram dosadašnje situacije - dodao je Pandža.

Dodaje da bi obećani pregovori resornog ministra s predstavnicima elektroprivreda i mogućnost dobivanja konkurentne cijene električne energije,  bila ključ rješenja problema.

Boris Vican, v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak Aluminija, rekao je kako im nije jasna Vladina najava o toplom režimu rada ćelija.

-Postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju , ali onda ne proizvodi a troši električnu energiju, možda više nego sada. Imali bismo troškove za električnu energiju a ne bi proizvodili, ako to što su smatrali pod toplim režimom rada- naglasio je Vican. 

Pandža je rekao kako su nakon ovih signala iz Vlade već kontaktirali dobavljače.

-Imamo i najavljenu potporu da će stajati sljedećih dana iza nas i vjerujem u obećanu pomoć. Kupujemo još neko dodatno vrijeme, ali nas to dodatno vrijeme skupo košta.  U tvornici nedostaje svega, glinice, plina. Dobavljači su već počeli da zavrću pipu. Mi maksimalno što možemo učiniti je stegnuti kaiš i pokušati dobiti dodatnih još 72 sata dok Vlada ne krene u konkretizaciju ovih mjera - pojasnio je Pandža.

Istaknuo je kako su došli i pozitivni signali iz Republike Hrvatske te da se očekuje i njihova podrška kao suvlasnika.

Nada se Pandža da bi u nekom skorijem vremenu mogli pričati o zdravijem Aliminiju koji se može zaduživati na finasijskom tržištu. Dodaje kako finasijska injekcija nije neki novac s obzirom na stanje u kojem se nalaze, te da se i dalje nadaju da će realizovati kredit od četiri miliona koji je odobren od Razvojne banke, gdje je Vlada FBiH trebala dati određene garancije, no čeka se završetak procedure u Vladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.