open-navfaktor-logo
search
Brajkovićeva ostavština
Pandža: Bez potpore Vlade FBiH mostarski Aluminij neće preživjeti
Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža uputio je dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici financija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću
13.09.2018. u 09:28
get url
text
Dražen Bradvica, direktor Aluminija Mostar

Pandža upozorava kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio potporu za opstanak hercegovačkog giganta, za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi.

Trgovinski rat SAD-a s Evropskom unijom i ostatkom svijeta doveo je do poremećaja na berzama o kojima Aluminij zavisi što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslovanje, navodi u četvrtak bh. izdanje Večernjeg lista.

- Došli smo do prijelomnog trenutka kada je uključenje Vlade FBiH u problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene, mi dalje ne možemo - izjavio je Pandža.

Generalni direktor naveo je kako cijena aluminija na Londonskoj berzi metala (LME) u julu  2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, međutim još više su porasle cijene sirovina koje se koriste u proizvodnji, zbog čega je Aluminij izgubio 5,2 miliona maraka.

U julu je cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, cijena petrol-koksa viša je za 515 dolara po toni, dok je cijena električne energije, s naknadama, premašila 70 eura po MWh.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milion maraka električne energije, a istovremeno domaća industrija uvozi struju.

- Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više nitko od nas nema pravo zažmiriti na ono što se upravo zbiva. Nema, kako zarad Aluminija tako i zarad cijele države na koju bi se direktno reflektirao svaki potres s našim velikim preduzećem - istaknuo je Pandža.

Pandža se, eto sjetio, da je kompanija državna, a iz nje su protjerani Bošnjaci. Bviši direktori Mijo Brajković i Ivo Bradvica imali su menadžerske plaće od 20-tak hiljada maraka, i to vrijeme dok je ta komapanija grcala u gubicima. Sada se u pomoć zove Vlada FBiH, apostrofira se nebriga države... A nije tako davno bilo kada su federalni inspektori i dužnosnici izbacivani iz kruga kompanije. O tome bi mogao govoriti, recimo, Nermin Nikšić, a Mijo Brajković, Ivo Bradvica i FeAl, koji su od Aluminija imali korisati, mogli bi pomoći u oporavku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.