open-navfaktor-logo
search
Važni samo novčanici
Pandurević: Dodikov režim je jučer kapitulirao u NSRS-u
Zaključci Narodne skupštine RS-a koje su usvojile vladajuće stranke kapitulacija je režima, smatra članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.
02.02.2022. u 12:30
get url
text

- Njihova odluka da nastave raditi u institucijama BiH, iako van snage nije stavljena odluka Valentina Inzka da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, samo govori koliko je opasno kada RS vode ucijenjeni ljudi sa hipotekama – istakla je i dodala:

- Nisam bila vidovita kada sam prije sedam dana rekla da je Milorad Dodik ucijenjen čovjek i da će pod prijetnjom američkim sankcijama kapitulirati da bi zaštitio kapital njemu bliskih ljudi. I to je mjera njihovog patriotizma – njihovi novčanici! Čim im moćnici zaprijete da će im novčanici otanjiti, postanu moderni i kooperativni političari.

Ona je zaključke Narodne skupštine nazvala otužnim i kontradiktornim.

- U prvom kažu da "nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština RS-a usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. 7. 2021. godine'', a onda u desetom aminuju povratak u institucije BiH i kažu da ''Narodna skupština RS-a smatra da je u skladu sa Zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine RS-a, Vlade RS-a i predsjednika RS-a, respektivno".

Kako je podvijanje repa u skladu sa starim zaključcima koji decidno kažu da "ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS-a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona''!? Ko će nas ozbiljno shvatiti? Šta se to promijenilo, pa su spremni preći preko Inzkovog nametanja koje kao instrument spori čak i Venecijanska komisija!? – kazala je Pandurević, saopćio je SDS.

Sada, vele, istakla je članica Glavnog odbora SDS-a, oni mogu odlučivati u institucijama BiH ali da prvo pitaju Narodnu skupštinu, Vladu i predsjednicu RS-a.

- Još 2015.godine, Narodna skupština je usvojila zaključak da su zastupnici iz RS-a u PS BiH obavezni tražiti mišljenja odbora Narodne skupštine. Taj zaključak je važio do kraja mandata vlasti SDS-PDP, a onda su iz Narodne skupštine naprasno prestali odgovarati – navela je ona.

Ona kaže da se u zaključcima konstatuje da su se "predstavnici RS-a u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. 7. 2021. godine".

- Kakva laž! Vijeće ministara u decembru je održao dvije sjednice, krajem novembra jednu, i jednoglasno je usvojeno 28 odluka! Sa 450.000 KM častili su uz decembarske plaće tužioce Tužilaštva BiH koje inače ukidaju! Tužno je, ali ova sjednica Narodne skupštine ogolila je ''patriotizam'' vlasti. Interesi RS-a za njih prestaju tamo gdje počinju njihovi lični interesi! RS je tek talac i žrtva njihovih novčanika – zaključila je Pandurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.