open-navfaktor-logo
search
Od patetike nema koristi
Pandurević: Dodik se kukavički povukao pred ministricom Turković
Da li je napuštanjem sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaustavio soliranje i uzurpaciju Ustava, ili je ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković olakšao da "nastavi raditi po svome" - upitala je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.
31.03.2022. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik napustio sjednicu Predsjedništva BiH zbog ministrice Turković, pa se vratio

- Dodik je napustio sjednicu Predsjedništva BiH kada su na njoj na dnevni red stigle tačke ministrice vanjskih poslova Bisere Turković jer ona krši Ustav BiH. I šta je postigao? Da li je ovim zaustavio kršenje Ustava od Turković ili joj je olakšao da nastavi po svome - pita Pandurević.

Ona napominje da je Dodik, kao član Predsjedništva BiH, po Ustavu BiH, nadležan za vođenje vanjske politike te se sve odluke o tome donose konsenzusom.

- Odgovoran srpski član Predsjedništva BiH ne bježi sa megdana nego od odmetnute ministrice treba da traži informacije o njenim instrukcijama i nalozima iz vanjske politike, poput glasanja o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a, Vijeću Evrope, nastupima širom svijeta, i onda je postavi tamo gdje joj je mjesto - poručuje Pandurević, saopćio je SDS.

Ona kaže da bi odgovoran srpski član Predsjedništva, koji štiti interese RS-a, naložio svom predsjedavajućem Vijeća ministara da donese odluku o njenoj smjeni ili bi tražio od svojih zastupnika (a treba ih osam) da pokrenu inicijativu za njenu smjenu.

- Od patetike i napuštanja sjednice Predsjedništva BiH, RS nema nikakve koristi. Naprotiv, pobjednik je Bisera Turković. Može da nastavi raditi kao i do sada, jer se srpski član Predsjedništva BiH kukavički povlači pred njom - zaključila je Pandurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.