open-navfaktor-logo
search
UNDP
Pandemija podstakla razvoj inovacija: Roboti za testiranje na koronu, mašine za kisik...
Pandemija COVID-19 pružila je mogućnosti za inovacije, navodi se u izvještaju Afričke unije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).
07.04.2021. u 22:49
get url
text

- Tokom pandemije u Africi je zabilježen porast inovativnih rješenja, uključujući robote za testiranje na prisustvo virusa, aplikacije za praćenje kontakata, neinvazivne komplete za testiranje, stanice za pranje ruku, mašine za kiseonik, usluge medicinskih dostava dronovima, sekvenciranje genoma, chatbotove u zdravstvu zasnovane na vještačkoj inteligenciji i još mnogo toga - navodi se u izvještaju.

Izvještaj pod naslovom "Kroz pandemiju i van nje" djelo je Komisije Afričke unije, Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i UNDP-a.

- Neki od inovatora imaju samo devet godina, a u pitanju su inovacije koje su ušle među među 50 rješenja koja mijenjaju život na cijelom kontinentu, a koje je UNDP istakao u časopisu Africa Innovates – navode.

- Mnoge od ovih i druge inovacije napravila su mikro, mala i srednja preduzeća. Negativni ekonomski efekti pandemije posebno su teški za takva preduzeća, od kojih su mnoga pred zatvaranjem ili su bankrotirala. S obzirom na to da ova preduzeća čine 90 posto svih preduzeća na kontinentu i 85,8 posto svih radnih mjesta u privatnom sektoru, zatvaranje bi moglo dovesti do velikog gubitka radnih mjesta i pada potrošnje - navedeno je u izvještaju.

Ističe se kako širom Afrike ljudi smišljaju inovacije koje će pomjeriti kontinent naprijed.

- Gledamo unaprijed da bismo predvidjeli potrebe budućih generacija i bolju budućnost. Gledamo i jedni na druge, kako bismo izgradili zajednice, zemlje i kontinent, za šta svi znamo da je moguće - naveo je Ahmed Ogwell Ouma, zamjenika direktora afričkog CDC-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.