open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Palmer u Prištini: SAD-u je cilj uzajamno priznavanje Kosova i Srbije
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanaka sa kosovskim zvaničnicima izrazio je nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer potvrdio snažnu podršku procesu dijaloga.
01.06.2021. u 12:31
get url
text

Lajčak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom, kazao da je glavni cilj posjete bio priprema prvog sastanka između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se održati uskoro u Briselu.

Lajčak je sastanke sa kosovskim zvaničnicima ocijenio uspješnim, te je izrazio nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

- Ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose EU-a sa Zapadnim Balkanom. Sve je veće interesovanje za region i kod rukovodstva EU-a i kod njenih država članica. Prije nekoliko dana bilo je razgovora između 27 ministara vanjskih poslova. Bit će još jednom 22. juna, imat ćemo i Samit Zapadnog Balkana i sva ova platforma će se koristiti za unapređenje evropske agende za region, uključujući Kosovo i nadam se da će dijalog između Kosova i Srbije postati jedan od dobrih primjera za pozitivan razvoj u regionu, obilježavajući napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije - naglasio je Lajčak.

Palmer, koji je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, kazao je da ne zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, niti od Lajčaka, kakva vrsta kompromisa je neophodna za postizanje sporazuma, već da to zavisi od strana u procesu.

Američki izaslanik je kazao da u pogledu konačnog cilja SAD i dalje vjeruje da će uzajamno priznanje konačno ostaviti ovo pitanje prošlosti i otvoriti put i Srbiji i Kosovu ka Evropi. Najbolji pritisak na obje strane, po njemu, jeste njihova želja i ambicija da napreduju na evropskom putu.

- Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, a svrha dijaloga je puna normalizacija odnosa. SAD-u je cilj uzajamno priznavanje dvije zemlje, nešto što iza sebe ostavlja prošlost i utire put ka članstvu u Evropskoj uniji i za Kosovo i za Srbiju. Sjedinjene Države nisu strana u procesu dijaloga već partner - naglasio je Palmer.

Istakao i je da je dugoročni cilj SAD-a podrška evroatlanskim integracijama za cio region Zapadnog Balkana, što je vizija za budućnost i samog regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.