open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Palmer sutra ponovo u Sarajevu, zakazan sastanak sa članovima Predsjedništva BiH
Palmer se sa članovima Predsjedništva BiH sastao i 5. decembra prošle godine, kada je razgovarano o političkoj situaciji u BiH
07.05.2019. u 16:03
get url
text
Matthew Palmer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew A. Palmer boravit će sutra u posjeti Bosni i Hercegovini.

Iz Predsjedništva BiH je najavljeno da će se Palmer sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Početak sastanka je zakazan za 9.30 sati.

Palmer je, podsjetit ćemo, početkom aprila 2018. godine boravio u BiH, kada se sastao sa bh. liderima i međunarodnim predstavnicima, sa kojima je razgovarao o reformskim procesima te putu BiH ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. Posjetu je ponovio u junu 2018. godine, kada je, između ostalog, prisustvovao sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Naglasio je tada da SAD ima viziju za širu regiju zapadnog Balkana na način da region bude integriran u euroatlantske integracije.

- Podržavamo članstvo u Evropskoj uniji za sve države zapadnog Balkana, kao i članstvo u NATO-u za one zemlje koje to žele, a to su sve zemlje osim Srbije. Podržavamo sistem koji je zasnovan na vladavini zakona i međunarodnim normama – poručio je Palmer.

Palmer se sa članovima Predsjedništva BiH sastao i 5. decembra prošle godine, kada je razgovarano o političkoj situaciji u BiH. Nakon sastanka sa sva tri člana Predsjedništva BiH, Palmer se odvojeno sastao sa Dodikom, sa kojim je, potvrdio je sam Dodik, razgovarao o NATO putu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.