open-navfaktor-logo
search
Intervju za VOA
Palmer: SAD podržava Principe za formiranje vlasti, sankcije Dodiku su bile učinkovite
Da li će ANP biti poslan u Brisel u postojećoj formi ili će biti reduciran, smatra Palmer, to je do BiH, s obzirom na to da je država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana sa NATO-om
15.08.2019. u 08:58
get url
text

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer je u razgovoru za Glas Amerike kazao da SAD podržava nedavni dogovor političkih lidera i da je budućnost BiH u vezi s EU-om, NATO-om i partnerstvo sa SAD-om.

Palmer je istaknuo da SAD ocjenuje kao pozitivan razvoj događaja to što su se lideri tri stranke okupili i utvrdili kompromis kao put naprijed kad je riječ o EU, NATO-u i formiranju vlasti.

- Razumijemo da postoje diskusije o tome kako će taj dogovor postati operativan. Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti. Podržavamo njihovo pravo na to. Nadamo se da će se Predsjedništvo okupiti i dogovoriti o putu prema naprijed koji svima odgovara – izjavio je Palmer.

Najave Milorada Dodika da neće slati ANP u Brisel te izjave njegovog savjetnika da još nije sigurno da li će se o tome razgovarati Palmer ocjenjuje kao "politiku".

- A ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema naprijed. To je nešto od temeljnog značaja za BiH. Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU – kazao je Palmer.

Da li će ANP biti poslan u Brisel u postojećoj formi ili će biti reduciran, smatra Palmer, to je do BiH, s obzirom na to da je država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana sa NATO-om.

- Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promoviranju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU – poručio je Palmer.

On također smatra da Dodikove prijetnje dovođenjem u pitanje nadležnosti države BiH ne mogu pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru.

- Tako da se nadam da predsjednik Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli – izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju.

Pojasnio je da je SAD Dodiku nametnuo sankcije kao odgovor na niz koraka koji su trebali kulminirati referendumom o otcjepljenju entiteta RS od BiH.

- Mislim da je ta odluka u potpunosti bila opravdana s obzirom na tadašnje okolnosti. I mislim da činjenica da je retorika o referendumu o otcjepljenju znatno oslabila, nakon što su uvedene sankcije, pokazuje da je bila učinkovita u postizanju tog cilja – izjavio je Palmer.

Dodao je da su BiH potrebne reforme, ekonomske i političke, a SAD je posvećen njihovoj provedbi u našoj zemlji.

- Ako pogledate gdje leži budućnost BiH, to je Zapad, to je EU, to je NATO, to je partnerstvo sa Sjedinjenim Državama. O Rusiji i Kini se puno govori, ali kad pogledate šta je zaista važno, ko donosi ekonomsko partnerstvo, šta poboljšava život ljudi, to su Evropa i Sjedinjene Države. Nisu Rusija i Kina ti koji prave razliku – zaključio je Palmer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.