open-navfaktor-logo
search
Američki izaslanik
Palmer: Ovdje smo da podržimo Bosnu i Hercegovinu
Ovdje smo da izrazimo solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, na njenom transatlantskom putu, da damo podršku BiH njenom kretanju, putovanju ka članstvu u Evropskoj uniji.
04.07.2021. u 16:24
get url
text

To je kazao američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer koji je danas razgovarao sa liderima političkih partija u BiH i te razgovore ocijenio dobrim i konstruktivnim.

VEZANI TEKST - Izetbegović o Izbornom zakonu: Što prihvate opozicione stranke, prihvatit će i SDA

- Puno toga treba uraditi i puno je još posla pred nama, iako nije lako postići ono što se želi, ali su razgovori sa političkim liderima bili kvalitetni – ocijenio je Palmer.

Bili smo iznenađeni time, dodao je, da su pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi Bosni i Hercegovini i njenom kretanju naprijed kao i svim građanima BiH.

- Mi nemamo nikakva rješenja, ali ono što imamo su želja i volja da pomognemo i potaknemo razgovore, kako  bismo na neki način dali taj osjećaj, "injekciju" hitnosti – koliko je bitno i hitno da se ta pitanja što prije rješavaju – naglasio je Palmer.

- Postoji šansa, rekao je, da se ove godine, koja nije izborna, riješe pitanja reforme Izbornog zakona BiH, ograničena ustavna reforma, izborno zakonodavstvo, ali i ekonomska reforma kao i pitanja koja treba rješavati da bi BiH išla ka prosperitetu i stabilnosti.

Razgovorima sa političkim predstavnicima u BiH pristustvovala je i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

VEZANI TEKST - Šefovi opozicionih stranaka: Čoviću i Izetbegoviću se ne bi svidjeli naši prijedlozi

- Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotakli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminisanju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprječavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH - kazala je Eichhorst.

Uz izraze zahvalnosti učesnicima na konstruktivnom dijalogu, ona je najavila nastavak dijaloga sa liderima političkih partija u BiH i za sutra.

Ponovila je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju jedinstven stav o aktualnim pitanjima u BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.