open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Palmer i Eichhorst: Ostajemo i dalje umjereni optimisti
Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), obratili su se novinarima koji u Neumu čekaju ishode razgovora o izbornoj reformi.
29.01.2022. u 14:47
get url
text

Kao i u ranijim obraćanjima, nikakvi detalji razgovora nisu saopćeni.

- Svi politički subjekti koji su u Neumu pokazali su konstruktivnost. Voljela bih da vam mogu reći više, ali nemam više informacija koje mogu podijeliti s vama, razlog tome je da ostavimo političkim subjektima više mogućnosti i vremena da razgovaraju. Ostajemo i dalje umjereni optimisti da će se nastaviti s radom radi iznalaženja rješenja - rekla je Eichhorst.

Palmer je dodao da "napredak ide korak po korak" kada je u pitanju dogovor u vezi integriteta izbornog procesa, a odvijaju se razgovori i o široj izbornoj reformi.

- Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da, kako bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava u Strazburu, bit će neophodno da se urade i određene izmjene Ustava BiH. To nije jednostavan proces. Isto tako i dikuskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou Federacije je nešto što zahtijeva naporan i temeljit rad kako bi se našlo odgovrajuće rješenje - rekao je Palmer.

Eichhorst je dodala da bi "voljela iznijeti neka predviđanja o ishodu, ali da ne može". 

- Idemo dan po dan - dodala je. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.