- Ovo je i udarac u zajedničke arapske napore, a također služi Izraelu i njihovim saveznicima - naveo je Shtayyeh u saopćenju.

Naglasio je kako je ovim sporazumom osiguran legitimitet kontinuiranim kršenjima prava Palestinaca, okupaciji, izgradnji jevrejskih naselja te skrnavljenju džamije al-Akse.

Stoga je najoštrije osudio odluku Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kojom su normalizirali diplomatske odnose s Izraelom.

- Američka administracija nas vlastitim postupcima ne može prisiliti na predaju niti ovakvim sporazumima može izbrisati palestinsko pitanje - rekao je Shtayyeh.

Na kraju je poručio da će Palestina i dalje nastaviti poduzimati napore na međunarodnom nivou na uspostavljanju nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i na okončanju izraelske okupacije.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Bahrein je četvrta arapska država koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.) te Ujedinjeni Arapski Emirati u augustu 2020. godine.