open-navfaktor-logo
search
Ugnjetavanje
Palestinska zajednica u BiH: Licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince
Udruženje Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini saopćilo je da se na današnji dan desio jedan od najpotresnijih događaja u historiji Palestine "proglašenjem cionističke države Izrael 1948. godine kada je započeo proces kolektivnog etničkog čišćenja i sistemskog raseljavanja Palestinaca te okupacijom zemlje".
15.05.2022. u 13:47
get url
text

- Svakog 15. maja obilježavamo dan Nakbe - najveće palestinske katastrofe i početak višedecenijskog ugnjetavanja i obespravljivanja palestinskog naroda. Više od 800 hiljada Palestinaca od 1,4 miliona koji su 1948. živjeli u Palestini u 1.300 sela i gradova raseljeno je u susjedne arapske zemlje i u druge zemlje svijeta, a njihova zemlja je zaplijenjena i okupirana - navodi Palestinska zajednica.

Dok obilježavaju 74. godišnjicu Nakbe, u saopćenju "podsjećaju svijet na rastuću globalnu svijest da Izrael čini zločin aparthejda protiv svih Palestinaca".

- Palestinci vide brzu, velikodušnu i neograničenu podršku oružjem i novcem pruženu odmah nakon početka sukoba u Ukrajini dok je rasistički i licemjerno od zapada uskraćivanje Palestincima najosnovnijih ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama, uz nastavak saučesništva i bezuvjetne podrške izraelskom aparthejdu, vojnoj okupaciji i kolonijalizmu doseljenika protiv Palestinaca. Ovaj zapadni dvostruki standard vidljiv je u podršci izraelskom višedecenijskom režimu ugnjetavanja, te podršci koja se pruža izraelskom režimu u vidu naoružavanja i zaštiti od odgovornosti pred licem pravde - navodi Palestinska zajednica u BiH.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik tog udruženja Majed Maarouf, pozivaju se vlade zapadnih zemalja i međunarodna zajednica da uvedu zakonite i ciljane sankcije Izraelu, jer njihovo djelovanje proteklih 74 godine palestinske patnje, nudi samo osudu bez konkretnih mjera i aktivnosti.

Na 74. godišnjicu Nakbe, još jednom osuđuju, kako kažu, zapadnu ravnodušnost prema Palestincima, koja doprinosi njihovoj kontinuiranoj Nakbi, dok licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince.

- Ponavljamo naš poziv na solidarnost s Palestincima koji se suočavaju s etničkim čišćenjem, ubistvima, oduzimanjem imovne i aparthejdom od izraelskog okupatorskog režima. Svjedočili smo i ubistvu novinarke Shereen Abu Akleh koje je ratni zločin i pokušaj da se ubije istina o izraelskim zločinima, a napad na Palestince koji su nosili njen kovčeg je kukavički i sraman čin i pravo lice izraelskog okupatora - naglašava se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

Dodaje se kako izraelsko okupatorsko nasilje i agresija nikada nisu prestali već 74 godine, ali, kako se podvlači, neće prestati ni palestinska opstojnost.

- Nastavit ćemo braniti kršćanske i muslimanske bogomolje u svetoj zemlji, zemlji mira u kojoj izraelski okupator organizira i provodi zločin, nastavit ćemo se boriti za svoj život, ljudska prava, mir i državu sa glavnim gradom Jerusalemom, jer je to ključ mira u cijeloj regiji i u cijelom svijetu - navodi se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.