open-navfaktor-logo
search
Potresna ispovijest
Palestinska novinarka Abdullatif: Teško mi je palo kada je izraelska policajka svukla moju maramu
Palestinska novinarka Latifa Abdullatif ispričala je kako su je napali pripadnici izraelske policije i skinuli maramu dok je pokušala snimiti hapšenje maloljetnika u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu). Poručila je kako je taj momenat za nju bio veoma bolan i uznemirujući.
20.05.2021. u 17:25
get url
text

Abdullatif od 2015. godine prati dešavanja u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, a u razgovoru za AA kazala je kako je u tom periodu mnogo puta bila suočena s nasiljem izraelske policije. Dodala je kako je 2017. godine čak i ranjena, ali da je prvi put napadnuta na način da su joj policajci skinuli maramu.

Snimak na kojem se može vidjeti brutalni napad izraelske policije na novinarku Abdullatif objavljen je na društvenim mrežama, gdje je naišao na brojne reakcije.

Ističući kako je u utorak, 18. maja, pratila mirno okupljanje Palestinaca u blizini vrata Damask, u Starom gradu Istočnog Al-Qudsa, Abdullatif je kazala da je izraelska policija pokušala uhapsiti desetogodišnjaka i tinejdžera.

Pokušavajući snimiti ovaj incident, Abdullatif je kazala kako je u tom momentu žena pripadnica izraelske policije, bez ikakvog upozorenja, gurnula s leđa.

Abdullatif je na hebrejskom jeziku pojasnila da je novinarka i poručila joj da je prestane gurati, na što je policajka odgovorila još agresivnije, gurnuvši je na željezna vrata.

- Žena policajac skinula mi je maramu bez ikakvog opravdanja. Ne shvaćajući šta se događa bila sam zbunjena, skrhana, počela sam plakati - ispričala je Abdullatif.

Abdullatif, koja prati dešavanja u Al-Qudsu za informativni portal "Middle East Eye" sa sjedištem u Londonu, kazala je kako je bila šokiranja tretmanom policije, te da je zbog šoka bol od udaraca tog dana osjetila tek nakon nekoliko sati.

Pojasnila je kako je i ranije bila suočena s napadima, ali da nikada nije razmišljala o prestanku bavljenja ovim pozivom.

- Međutim, za mene je bilo vrlo bolno kada mi je izraelska policajka skinula maramu. Pogodilo me jer je to bio vrlo provokativan čin. Nije za to bilo nikakvog opravdanja i ne mogu naći nikakvo objašnjenje - kazala je Abdullatif.

Pojasnila je kako je grupa mladića potom krenula na policiju kako bi joj omogućili da uzme maramu i pokrije glavu.

- Ja sam kasnije od policajca koji je došao nakon incidenta tražila ime žene koja me napala. Nisam dobila nikakav odgovor - kazala je Abdullatif.

Istakla je također kako izraelska policija nema nikakvog poštovanja prema predstavnicima medija, te kako su novinari vrlo često izloženi napadima plastičnom municijom i zvučnim bombama.

U posljednjim intervencijama i napadima izraelske policije pretučeno je ili plastičnom municijom ranjeno najmanje 17 novinara, među kojima i tri novinara AA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.