open-navfaktor-logo
search
Izvještaj o ubistvu
Palestinska istraga: Izraelski snajperista oklopnim metkom pogodio u glavu novinarku Shireen Abu Akleh
Palestinska novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je oklopnim metkom koji joj je ispalio direktno u glavu izraelski snajperista, izjavio je u četvrtak palestinski državni tužilac Akram Al-Khatib.
27.05.2022. u 08:47
get url
text

Državni tužilac je objavio detalje na osnovu izvještaja javnog tužilaštva o ubistvu novinarke Al Jazeere na konferenciji za novinare u gradu Ramallahu.

- Izraelski snajperista je direktno ispalio metak u glavu Abu Akleh dok je pokušavala da pobjegne, iako je nosila kacigu i prsluk koji je bio jasno označen riječju 'PRESS' - rekao je Al-Khatib.

Napomenuo je da su i drugi novinari koji su bili s Abu Akleh također bili namjerno meta pucnjave.

Rekao je da je metak koji je ubio palestinsku novinarku imao opće i specifične oznake koje odgovaraju poluautomatskom snajperskom oružju Mini Ruger.

U međuvremenu Al Jazeera Media Network formirao je pravni tim koji će ubistvo svoje novinarke Shireen Abu Akleh proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

- Mreža obećava da će slijediti svaki put kako bi postigla pravdu za Shireen i osigurala da će oni koji su odgovorni za njeno ubistvo biti izvedeni pred lice pravde i pozvani na odgovornost u svim međunarodnim pravosudnim i pravnim platformama i sudovima - naveli su iz Al Jazeere.

Izraelska vojska je u saopćenju 19. maja navela da "nema stvarne sumnje u krivično djelo" u ubistvu Abu Akleh, dodajući da privremena istraga vojske ne može utvrditi da li je ona ubijena izraelskom ili palestinskom paljbom.

Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu u blizini izbjegličkog kampa u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici i njen poslodavac Al Jazeera saopćili su da je novinarka ubijena vatrenom paljbom izraelske vojske.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Izrael da je u potpunosti odgovoran za ubistvo.

Mnoge države, grupe za ljudska prava i medijske kuće pozivaju su transparentnu istragu o ubistvu palestinske novinarke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.