open-navfaktor-logo
search
Nakon džume
Palestinci u Al-Aksi protestirali protiv izraelskog ugnjetavanja palestinskih zatvorenika
Deseci Palestinaca okupili su se u kompleksu Al-Akse u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) kako bi protestirali protiv izraelskog ugnjetavanja zatvorenika u zatvorima.
10.09.2021. u 15:06
get url
text

Nakon džuma-namaza Palestinci su održali protest u znak podrške palestinskim zatvorenicima. Okupljeni su poručili da izraelske vlasti moraju prestati sa ugnjetavanjem palestinskih zatvorenika. Demonstranti su nosili palestinske zastave i uzvikivali slogane podrške zatvorenicima.

Palestinske vlasti upozorile su ranije u petak da će tenzije porasti u cijeloj Palestini ako se nastavi izraelski pritisak na zatvorenike u zatvorima. Čelnik Udruženja palestinskih zatvorenika Qadura Fares izjavio je da je palestinska uprava poslala jasnu poruku Izraelu, upozoravajući na posljedice represije nad zatočenicima.

Kako se navodi u saopćenju, palestinske vlasti optužuju Izrael za dešavanja koja traju danima i praksu kažnjavanja drugih zatvorenika, te naglašavaju da će, ako se ovakva situacija nastavi, tenzije eskalirati u cijeloj Palestini. Palestinske vlasti također su zatražile od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da izvrše pritisak na Izrael da prekine sadašnju praksu protiv palestinskih zatvorenika.

Udruženje palestinskih zatvorenika u četvrtak je saopćilo da su izraelske specijalne jedinice izvršile pretres trećeg odjeljenja zatvora Gilboa, maltretirale palestinske zatvorenike i neke od njih prebacile u drugi zatvor.

Izraelska vojska u petak je privela članove porodice dvojice od šest Palestinaca koji su početkom ove sedmice pobjegli iz izraelskog zatvora. Pet članova porodica palestinskih zatvorenika su uhapšeni tokom velike operacije potrage za šest muškaraca koji su iskopali tunel i pobjegli u ponedjeljak iz zatvora Gilboa.

Trojica braće Mahmouda Abdullaha el-Aride te brat i rođak Yakuba Mahmouda Qaderija privedeni su u gradovima Arraba i Bir al-Basha u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju Udruženja palestinskih zatvorenika. U Gazi su u četvrtak održane demonstracije u znak podrške i solidarnosti sa porodicama šest zatvorenika koji su pobjegli iz izraelskog zatvora Gilboa.

Na protestima koje je organizovao pokret Islamski džihad, Palestinci su pozvali na prekid izraelskog ugnjetavanja nad porodicama odbjeglih zatvorenika. Bijeg iz zatvora Gilboa u ponedjeljak šokirao je izraelsko političko rukovodstvo i javnost. Šest palestinskih zatvorenika tajno je iskopalo tunel iz svoje ćelije i uspjelo je pobjeći.

Zatvor Gilboa, jedan od zatvora s najvišim stepenom sigurnosti u Izraelu, izgrađen je pod nadzorom irskih stručnjaka, a otvoren je 2004. godine. Palestinci su bijeg ocijenili kao "veliku pobjedu", dok su izraelske snage pokrenule potragu nakon kritika i komentara o neprihvatljivom sigurnosnom i obavještajnom propustu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.