Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, kazao je da je Washingtonu poručeno o tom potezu nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio u utorak da njegova administracija više nije predana sporazumima s Izraelom i Sjedinjenim Državama, uključujuči i one o sigurnosnoj saradnji.

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erakat je izjavio novinarima na video konferenciji: "Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora".

Obavještajna saradnja s CIA-om bila je nastavljena čak i nakon što su Palestinci bojkotovali američke mirovne napore predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom u 2017., kada su strane zajednički radile na suzbijanju nasilja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje se nalazi sjedište palestinskih vlasti.

Abbas je i ranije prijetio prekidom sigurnosnih veza iako nije ispunjavao takve prijetnje. Izraelski zvaničnici tvrde kako je njemu potrebna izraelska podrška u suočavanju s unutrašnjim izazovima iz palestinske islamističke grupe Hamas.

Erakat je, neđutim, izjavio: "Stvari su se promjenile i mi smo odlučili da je sada vrijeme za promjenu".

- Više nema sigurnosne saradnje sa Sjedinjenim Državama. Više nema sigurnosne saradnje s Izraelom. Mi ćemo održavati javni red i vladavinu zakona sami - kazao je Erekat.

Američka ambasada u Jerusalemu odbila je komentirati njegove izjave.

Palestinci su zabrinuti da će Izrael, uz blagoslov Washingtona, realizirati svoje obećanje da nametne izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima u dolini Jordana na Zapadnoj obali, što smatraju aneksijom.

Palestinci žele uspostaviti svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalemom kao svojom prijestonicom, prenosi Reuters.