open-navfaktor-logo
search
Dan velike katastrofe
Palestinci obilježavaju 75. godišnjicu Nakbe: Ne odustajemo od prava na povratak
Palestinci danas obilježavaju 75. godišnjicu Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.
15.05.2023. u 18:31
get url
text

Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjaju o danu kada će se vratiti u domovinu, javlja Anadolija.

Hiljade Palestinaca sa nacionalnim zastavama učestvovale su na masovnom skupu u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi obilježili ovaj važan datum.

Mnogi od njih držali su ključeve kao simbol nade da će se vratiti svojim domovima u pradjedovsku Palestinu.

- Izrael je utemeljen na ruševinama 530 palestinskih sela, a njegove su bande počinile više od 50 masakra u kojima je ubijeno 15.000 civila - rekao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh ispred mauzoleja pokojnog palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

Wasel Abo Youssef, član krovne Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), rekao je da je 100.000 Palestinaca ubijeno i milion zatočeno od Nakbe.

- Danas palestinski narod potvrđuje da neće zaboraviti svoje sveto pravo na povratak - poručio je on.

Palestinsko-izraelski sukob datira iz 1917. godine kada je britanska vlada, u danas poznatoj Balfourskoj deklaraciji, pozvala na uspostavu nacionalnog doma za židovski narod u Palestini.

Prema Palestinskom zavodu za statistiku (PCBS), Nakba je rezultirala raseljavanjem blizu 800.000 Palestinaca od 1,4 miliona Palestinaca koji su živjeli u povijesnoj Palestini 1948. godine u 1.300 sela i gradova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.