open-navfaktor-logo
search
Krvavi izraelski napadi
Palestinci kojima su ubijena djeca: Majka im kupila odjeću za Bajram, a ona sada stoji
Međunarodni dan roditelja donosi bolne uspomene palestinskim roditeljima, koji su izgubili djecu u nedavnim izraelskim napadima na Gazu.
01.06.2021. u 11:10
get url
text

Yousef al-Masri i njegova supruga sjede blizu ormara njihove dece Ibraheema (11) i Marwana (7), pospremajući njihovu odjeću i mirišući njihove školske uniforme. Majka još ne može da povjeruje da je izgubila obojicu voljenih sinova u izraelskim napadima 10. maja.

Kao san

Oni su se igrali s rođacima na obližnjim poljanama dok su čekali ukusne obroke koje su njihove majke pripremale za 28. dan svetog meseca ramazana.

- Još mislimo da je sve što se dogodilo samo san. Vidim sinove stalno, čekam da nam se pridruže za stolom za večeru - rekao je Masri.

On je sada odlučio da skloni odjeću dece od supruge, jer je njena patnja sve veća.

- Pokušavam da sakrijem tugu, ali nije lako da vidim suprugu kako pati - naveo je s dubokom gorčinom.

Osim što je on izgubio sinove, Masrijev brat je izgubio svog sina Ahmada (21), koji se pripremao za vjenčanje, kćerku Rahaf i bebu Yazan u izraelskim napadima. Roditelji se prisjećaju nevinih nestašluka svoje djece i sretnijih vremena kada su bili zajedno.

Majka se spremala da usliši molbe za igračkama za Bajram. Nova odjeća koju je donijela da nose na Bajram sada stoji.

- Bili su tetošena deca. Sav novac koji sam zaradio bio je da im ispunim želje. Ali njih sada više nema. Vojska ih je hladnokrvno ubila - rekla je drhtavim glasom.

U prvom izraelskom vazdušnom napadu na Gazu ubijeno je deset Palestinaca, uključujući petero djece.

Igranje na poljanama

Masrijevi sinovi su se igrali s konjem na poljani dok je njihov rođak Ahmad (21) sakupljao žetvu. Odjednom, napadi su pretvorili poljanu u krvavi bazen.

- Marwan je bio u prvom razredu osnovne škole, bio je tih dječak. Njegove ocjene su uvijek bile odlične - rekao je otac, pokazavši diplome iz škole koje to i dokazuju.

Njegova učiteljica je također tužna. Priča kako je jako teško izboriti se s gubitkom učenika, rekao je Masri.

Roditelji se prisjećaju i prepirki kod kuće oko toga koji televizijski program će gledati. Braća su željela da gledaju crtani film "Tom i Džeri" dok su sestre imale svoje omiljene crtane.

Masri je također prestao da gleda u obližnji internet kafić, u kojem je Ibraheem igrao internet igre ili iz hobija radio na računaru. Telefon oca Palestinca prepun je igara koje je Ibraheem volio da igra.

Rođen 2010. godine, poslije pet sestara, Ibraheem je zauzimao posebno mjesto u široj porodici.

- Slavili smo mnogo dana kada se rodio. Njegove bake su za proslave pripremale mnoge tradicionalne namirnice - rekao je.

Izraelska vlada mora odgovarati

Ovaj napad izraelske vojske na porodicu Masri nije prvi.

U ratu 2014. godine izraelske snage napale su i uništile njihov dom. Izgubili su sve uspomene, uključujući videozapise sa proslava. Ranije 2008. godine, kao i dok su živjeli na istoku Bit Hanona, napadnuta je njihova kuća, a mnogi članovi porodice su ubijeni ili povrijeđeni.

Masri je rekao da još nije u stanju da emotivno razumije da njegovih sinova više nema.

- Uporno ih dozivam i onda shvatim da ih više nema. Moja poruka svijetu je da se zaustavi Izrael u izmišljanju laži i mitova koje je stvorio da bi ubio našu djecu - dodao je.

On je naveo da izraelska vlada treba da odgovara za gnusne zločine ubijanja nevine djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.