open-navfaktor-logo
search
U bolnici
Palestinac Ahres koji štrajkuje glađu u kritičnom stanju
Iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) upozorili su da je kritično zdravstveno stanje palestinskog zatvorenika Mahira al-Ahresa, koji u izraelskom zatvoru štrajkuje glađu više od 85 dana.
22.10.2020. u 20:55
get url
text

Iz MKCK-a je navedeno da je Komitet ozbiljno zabrinut zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Ahresa, koji se liječi u bolnici u Izraelu. Yves Gibbons, šef zdravstvenog odjela MKCK-a u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, izjavio je da su ljekari MKCK-a posjetili Ahresa i da su 85 dana pomno pratili njegovo zdravstveno stanje.

Gibbons je rekao da je Ahresovo zdravstveno stanje ušlo u kritičnu fazu i zabrinuti su da bi moglo doći do nepovratnih zdravstvenih posljedica. Pozvao je i izraelske vlasti da pronađu rješenje kako spriječiti Ahresa da izgubi život.

Palestinac i otac četvero djece Mahir al-Ahres je uhapšen je 27. jula, nakon čega je počeo štrajkovati glađu zbog određenog administrativnog pritvora zbog kojeg je u četiri navrata u izraelskim zatvorima dosad proveo 62 mjeseca.

Po uzoru na Britanski mandat vlasti u Palestini između dvaju svjetskih ratova, vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu "administrativnog pritvora", što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima bez sudskog procesa.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim "tajnim dokazima".

Kako bi ukazali na nepravdu kojoj su izloženi, palestinski zatvorenici često štrajkuju glađu, a dodatni problem je činjenica da i oslobođeni zatvorenici brzo budu ponovo uhapšeni i pritvoreni po istom osnovu.

Prema podacima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava na Bliskom istoku, trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 4.700 palestinskih zatvorenika, uključujući i najmanje 365 Palestinaca koji se tretiraju kao "administrativni pritvorenici".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.