open-navfaktor-logo
search
Ambasada u BiH se oglasila
Palestina spremna za početak političkih pregovora za uspostavu mira
Palestinsko političko rukovodstvo na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom izrazilo je spremnost za početak političkih pregovora za uspostavu mira na bazi međunarodnog prava (rezolucija Ujedinjenih nacija) pod pokroviteljstvom međunarodnog kvarteta i bilo koje države u svijetu koje žele doprinijeti pokroviteljstvu mirovnih pregovora.
31.08.2020. u 15:54
get url
text

Kako je saopćeno iz Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini ta država i dalje ustrajava na miru i vjeruje u njega i neophodnost uspostave mira zasnovanog na pravdi i temeljenog na rezolucijama međunarodnog prava i zakona, te Arapskoj mirovnoj inicijativi, od kojih je svaka potvrdila pravo na samoopredjeljenje palestinskom narodu i na osnivanje njegove nezavisne države na cijeloj palestinskoj teritoriji okupiranoj 1967. godine s glavnim gradom okupiranim Istočnim Jerusalemom.

Palestinski narod je odbacio i još uvijek odbacuje "dogovor stoljeća" kao i plan aneksije i normalizaciju odnosa pojedinih arapskih zemalja s Izraelom koji su uslijedili, a koji se temelje na zanemarivanju prirodnih, historijskih i političkih prava palestinskog naroda.

Smatraju da to predstavlja udar na sve rezolucije međunarodnog prava i na Arapsku mirovnu inicijativu koju je također priznala i Organizacija islamske saradnje, te je stoga postala nedjeljiv dio rezolucija međunarodnog prava.

Činjenica da su se neke arapske zemlje odvažile na normalizaciju odnosa s državom izraelskog okupatora i pokušale potcijeniti situaciju unutar Palestine služeći interesu okupatora i otežavajući bol palestinskog naroda na različite načine, predstavlja izlazak van okvira arapskog konsenzusa.

- To je ujedno i podsticaj Vladi okupatora i nastavku represivnih i rasističkih politika, te izdajnički nož u leđa palestinskom narodu, palestinskom pitanju i islamskim i kršćanskim svetinjama u okupiranom Jerusalemu, glavnom gradu Države Palestine - saopćeno je iz Ambasade Palestine u BiH.

Napomenuli su da ih niti jedna od tih zavjera protiv palestinskog naroda neće navesti na očaj ili frustracije, najavljujući da njihov narod neće dozvoliti da bilo kakva zavjera protiv njegovih prava prođe, otkud god ona dolazila.

Pozdravili su sve časne i slobodne ljude kao i sve narode i države koje podržavaju njihovu legitimnu borbu i ustrajavaju na vrijednostima slobode, prava, pravde i poštivanja volje naroda, saopćeno je danas iz Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.