VEZANI TEKST - Dom naroda BiH odbio zakon kojim bi se onemogućio rast primanja najviših zvaničnika

Od 15 prisutnih delegata, za zakon, koji je u proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, glasalo je sedam delegata, isto toliko je bilo protiv, uz jednog suzdržanog. Delegati koji su glasali za usvajanje zakona glasao je kompletan Klub Bošnjaka - Šefik Džaferović, Safet Softić (oba SDA), Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Kemal Ademović (NiP) te Želimir Nešković (SDS) iz Kluba Srba. Jedini iz Kluba Hrvata koji je glasao za zakon bio je Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije).

Suzdržan je bio Ilija Cvitanović (HDZ 1990). Protiv su bili delegati HDZ-a, Dragan Čović, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić, kao i četiri delegata SNSD-a, Sredoje Nović, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Snježana Novaković - Bursać. 

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o plaćama u institucijama BiH definira da će se plaće imenovanih i izabranih zvaničnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.