Na svečanoj ceremoniji zatvaranja, upriličenoj sinoć u Pozorištu mladih Sarajevo, stručni žiri koji su činili srbijanska rediteljica Milica Kralj, bh. glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac dodijelio je i Specijalnu nagradu, i to predstavi "The Fallibility of Man" srednjoškolaca iz Budimpešte.

- Grand Prix dobija predstava koja je u svim svojim segmentima na visokom profesionalnom nivou i u kojoj su glumci plijenili energijom, ličnim odnosom prema temi, izuzetnom partnerskom igrom i vladanjem scenom i svim glumačkim sredstvima - kazala je Boban.

Jedanaesti Juventafest i ove godine pružio je priliku više od stotinu mladih iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine da se predstave u najboljem svjetlu na sceni, ali i da se druže i vrijedno rade tokom svih pet festivalskih dana.

Tako je publika u Pozorištu mladih sinoć prisustvovala neponovljivoj prezentaciji inkluzivnih radionica, koje se realiziraju u saradnji s Udruženjem "Život s Down sindromom FBiH", a koje su s nevjerovatnim uspjehom učesnici festivala uspjeli kreirati i iznijeti na sceni. Za samo četiri dana trajanja inkluzivnih radionica karakterne maske, osnove animacije predmeta, radionice plesa i radionice muzičkog teatra, u saradnji s mentorima, stručnjacima iz prakse specijaliziranim za te oblasti, mladi su kreirali sasvim nove pozorišne priče koje pokazuju njihov talent i potvrđuju važnost postojanja Juventafesta.

- Oni brane integritet Juventafesta i oni su zaslužni za sve. Moje je srce premalo da primi svu ovu energiju. Vi ste kreatori svojih životnih priča. Nemojte biti samoljubivi jer onda nemate mogućnost preispitivanja – riječi su kojima je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, zatvorila ovogodišnji festival.

Predstave koje je selektirala Emina Omerović publika je od srijede do nedjelje imala priliku gledati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, gdje su realizirane i radionice za učesnike, kao i u Pozorištu mladih Sarajevo, gdje je u okviru radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, održana prezentacija "Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva".

Tradicionalno, posljednjeg dana Juventafesta upriličen je i defile svih učesnika od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Pozorišta mladih Sarajevo, uz pratnju "Drum Orchestra".