open-navfaktor-logo
search
Serie A
Paklena borba za scudetto: Juventus u posljednjih 10 utakmica u najboljoj formi, drastičan pad Intera
Do kraja sezone u Serie A ostalo je da se odigra još osam kola, a za scudetto se bore čak četiri tima: Milan, Napoli, Inter i Juventus.
31.03.2022. u 20:33
get url
text

Lider italijanskog prvenstva je Milan sa 66 bodova, drugoplasirani je Napoli sa 63 boda, dok se Inter nalazi na trećoj poziciji sa 60 bodova. Juventus je četvrti sa 59 bodova. 

Inter je ne tako davno bio prvi na tabeli, te se očekivalo da će rutinski odbraniti scudetto. Međutim, loša forma izabranika Simonea Inzaghija donijela je nikad uzbudljivije italijansko prvenstvo. Nerrazzuri su dugo vremena držali vrh tabele, a sve je krenulo nizbrdo početkom februara kada su do 75. minute vodili u gradskom derbiju, a onda je Olivier Giroud sa dva pogotka pogocima donio Milanu pobjedu i preokrenuo vodu na mlin Rossonera. Inter je u narednih sedam kola upisao samo jednu pobjedu.

Iako je ekipa Milana sa trona tabele skinula Nerazzurre, a Napoli im "pobjegao" za tri boda, treba skrenuti pažnju na Juventus, koji je upravo naredni protivnik izabranika Simonea Inzaghija.

Ako uzmemo u ozbir posljednjih 10 utakmica u italijanskom prvenstvu, Stara dama se nalazi u najboljoj formi. Juventus je u tom periodu upisao sedam pobjeda i tri remija, bez poraza. Što znači da su izabranici Massimiliana Allegrija u posljednjih 10 utakmica osvojili 24 boda od mogućih 30.

Primjera radi, Inter se na toj tabeli nalazi tek na devetoj poziciji sa tri pobjede, pet remija i dva poraza. Nerrazzuri su u tom periodu osvojili samo 14 bodova.

Juventus je u sezonu krenuo dosta loše, a u prva četiri kola nije znao za pobjedu. Za klub iz Torina je to bio najslabiji početak sezone u posljednjih 10 godina. Za trenera Massimiliana Allegrija i njegove izabranike realnost je bila borba za plasman u Ligu prvaka, dok je scudetto bio gotovo prekrižen. Čelnici Stare dame su riješili probleme u realizaciji tako što su dobro odradili zimski prijelazni rok i doveli prvog topnika prvenstva Dušana Vlahovića, uz kojeg se tim preporodio.

Na domaćem terenu Stara dama nakon susreta protiv Intera koji se igra u nedjelju dočekuje Bolognu, Veneziju i Lazio, a ide na noge Cagliariju, Sassuolu, Genoi i Fiorentini.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u posljednjem kolu Dušan Vlahović loviti svoj prvi scudetto na stadionu svog bivšeg kluba, na kojem su ga nedavno dočekali velikim zvižducima.

VEZANI TEKST - Statistika ne laže: Ekipa koja ima najboljeg strijelca lige ostaje bez scudetta

Vlahović bi tako mogao skinuti kletvu Zlatana Ibrahimovića. Posljednjih 13 godina niti jedan igrač nije uspio da u istoj sezoni osvoji i prvenstvo i da bude najbolji strijelac Serie A. Zlatan Ibrahimović posljednji je fudbaler kojem je to pošlo za rukom i to 2009. godine kada je osvojio titulu sa Interom, a na svom kontu je imao 25 golova. Srbijanski napadač trenutno dijeli prvu poziciju na listi strijelaca Serie A sa Immobileom iz Lazija, a obojica su postigla po 21 pogodak.

Ukoliko Juventus i srbijanski napadač nastave sa dobrom formom, vrlo lahko je ostvarivo da će srušiti tradiciju. 

Trenutni lider na tabeli Milan do kraja sezone ima najlakši raspored. Na domaćem terenu dočekuje Bolognu, Genou, Fiorentinu i Atalantu, a u gostima igra kod Torina, Lazija, Verone i Sassuola.

Drugoplasirani Napoli također ima nešto lakši raspored. Napolitanci do kraja sezone dočekuju Fiorentinu, Romu, Sassuolo i Genovu, dok gostuju protiv Empolija, Torina i Spezije, te se potajno nadaju svom trećem scudettu u historiji.

Inter ima najteži raspored do kraja sezone od timova iz TOP 4. Izabranici Simonea Inzaghija nakon teškog susreta u derbiju protiv Juventusa dočekuju Veronu, Romu, Empoli i Sampdoriju. U goste će na megdan otići Speziji, Udineseu i Cagliariju.

Ko će se u konačnici popeti na tron i osvojiti scudetto, saznat ćemo za nešto manje od dva mjeseca, tačnije 22. maja kada se igra posljednje kolo Serie A.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.