open-navfaktor-logo
search
Strah i panika
Pakistan: U razornom zemljotresu poginulo najmanje 19 ljudi, više od 300 povrijeđeno
Iz lokalne službe za upravljanje katastrofama potvrdili su da se u gradiću Jatlaan u Mirpuru srušila stambena zgrada
24.09.2019. u 16:58
get url
text

Najmanje 19 ljudi je poginulo, a više od 300 ih je povrijeđeno u razornom zemljotresu jačine 5,8 stepeni po Rihteru, koji je danas pogodio sjeverni i sjeverozapadni Pakistan, te područje pod pakistanskom administracijom Azad Kashmir, rekli su zvaničnici.

Gulfraz Khan, zamjenik generalnog policijskog inspektora u Azad Kashmiru potvrdio je smrtne slučajeve i rekao da su u toku spasilačke akcije u kojima učestvuju vojska, policija i civilne agencije.

- Vjerujemo da je epicentar zemljotresa bio između sjeveroistočnog grada Jehlum u provinciji Punjab i okruga Mirpur u Azad Kashmiru. Hitna medicinska situacija proglašena je u svim bolnicama u Mirpuru, a naši timovi su na putu do pogođenih područja -  rekao je general pukovnik Mohammad Afzal, direktor Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama.

Iz lokalne službe za upravljanje katastrofama potvrdili su da se u gradiću Jatlaan u Mirpuru srušila stambena zgrada, te da je povrijeđeno pedesetak ljudi, među kojima su djeca i žene.

Prema medijskim izvještajima glavni putni pravac između grada Mirpura i Jatlaana je potpuno uništen. Spasioci se suočavaju sa poteškoćama u obavljanju akcija zbog mraka, a u regiji je pao sistem napajanja električnom energijom. Spasilačke ekipe strahuju da je ispod ruševina zarobljen veliki broj ljudi.

Pakistanski premijer Imran Khan naredio je vlastima da ubrzaju napore za pomoć i spašavanje.

Zemljotres se osjetio i u indijskom dijelu Kasmmiru i nekim dijelovima sjeverne Indije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.