VEZANI TEKST - Milanović za ulazak BiH u EU: Sve suprotno je sadizam

On je to i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Inicijativu je podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

- Predsjednik Slovenije Borut Pahor želi da podržimo napore BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU. Podržavamo status za BiH i dali smo pozitivan odgovor na molbu predsjednika Pahora. Naravno da je na Evropskom vijeću da odluči, ali ako BiH u budućnosti želi sarađivati sa članicama Inicijative tri mora, naravno da ćemo to pitanje onda i razmotriti - poručio je Duda.

VEZANI TEKST - I Orban podržao BiH za kandidatski status

Pahor je istakao kako je "zadovoljan je što će Vijeće za vanjske poslove razmotriti inicijativu Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU bez uvjeta".

Ideju je podržao i predsjednik Mađarske Viktor Orban.

Slovenački predsjednik je o toj ideji prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. Pahor je svoju ideju predstavio i na Sarajevskom poslovnom forumu 11. maja, na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i Michel, a nedavno 16. juna na Prespanskom dijalog forumu u Ohridu.