open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Slovenije
Pahor: Za mirni razlaz u BiH nisam pitao jednom, u Sarajevu nisam znao za "non-paper"
Predsjednik Slovenije Borut Pahor u intervjuu za srbijanski Blic je odgovorio i na pitanje zašto je tokom posjete Bosni i Hercegovini članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine postavio pitanje o "mirnom razlazu".
16.05.2021. u 12:07
get url
text

- Bio sam zabrinut da neko vjeruje da je moguće mirnim putem promijeniti granice, to je nemoguće. Može tako da počne, ali se neće tako završiti. Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam pitao to prvi put. Ostajem kod mog stava da je najbolje da prvo EU vidi cio Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, drugo, da pospješi proces proširenja. Naravno, i da države pospješe proces reformi, a da EU vidi taj prostor kao jednu cjelinu - odgovorio je Pahor za Blic.

Osvrnuo se i na priču o slovenačkom "non-paperu" kojeg su demantirali i on i premijer Slovenije janez Janša.

- Prvo, u to vrijeme nisam znao za taj non-paper kad sam bio u Sarajevu. Bilo mi je teško jer ćemo ipak obilježiti 10 godina od početka samita Procesa Brdo-Brioni. Deset godina, i kao premijer i predsjednik Republike, želim da napravim jedan korak dalje ka evropskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana. Mislim da sam kredibilno odbacio tu interpretaciju da i ja tako mislim, baš zbog toga jer me lideri poznaju 10 godina. Znali su da nisam promijenio stav preko noći. I kad smo u Sarajevu vrlo otvoreno govorili, mislim da niko nije razumio da to pitam zbog promjena granica. Zbog te zabrinutosti govorio sam krajem prošle godine u Skoplju, u Sobranju, kad sam rekao da često slušam tu ideju o konačnom raspadu Jugoslavije i da me to brine. Da je to pogrešna interpretacija toga šta treba da se desi na Zapadnom Balkanu. Da li zaista neko naivno misli da se to može desiti? - rekao je Pahor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.