Anketa koju je proveo Reutersov Institut za istraživanje novinarstva pokazuje trend prelaska korisnika Facebooka na zatvorene forume poput WhatsAppa kako bi raspravljali o dnevnim vijestima i to zbog brige o privatnosti, lažnim vijestima i toksičnim raspravama.

Potrošnja vijesti putem Facebooka opada, naročito među mladima koji preferiraju WhatsApp, Instagram i Snapchat.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža vijesti, s 36 posto korištenja prošle sedmice, ali gubi u utrci s drugim aplikacijama, posebno WhatsAppom, koji je u četiri godine utrostručio popularnost kao izvor vijesti i sada je na 15 posto.

Ljudi se osjećaju ugodnije kada razgovaraju na zatvorenim platformama, pogotovo u zemljama s polariziranim podjelama, u kojima je opasno otvoreno izraziti politički stav.

Ispitanici su rekli kako priče često pronalaze na Facebooku i Twitteru, a objavljuju u grupi na WhatsAppu radi razgovora s manjom skupinom prijatelja.

Iako se veći dio Facebookovog pada može pripisati promijenjenim algoritmima, kojima je cilj interakcija s porodicom i prijateljima, povjerenje je jedna od glavnih zamjerki toj društvenoj mreži.

Samo 23 posto od 74.000 ispitanika u 37 zemalja izjavilo je da vjeruje vijestima na društvenim mrežama, u usporedbi s 44 posto povjerenja u vijesti u ukupnom poretku.