open-navfaktor-logo
search
Šef diplomatije
Pacolli prilaže Tužilaštvu 10.000 stranica materijala s dokazima o ratnim zločinima na Kosovu
Moramo ih ubaciti na spisak Interpola, moramo usloviti Evropsku uniju da joj postane politički cilj tražiti od Srbije da preda ratne zločince Kosovu-dodao je Pacolli
10.12.2019. u 16:29
get url
text

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli objavio je da je nakon što je stupio u kontakt sa Tužilaštvom, odlučio da priloži 10 hiljada stranica materijala s dokazima o počinjenim ratnim zločinima Srbije na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pacolli je na konferenciji za novinare istakao da su “ove činjenice i dokazi koji će biti podnijeti tužilaštvu novi, konkretni dokazi koje država Kosovo nikada do sada nije posjedovala i nije ni mogla da ih tretira- saopćeno je iz MIP-a Kosova.

-Angažovao sam mnoge ličnosti koje su imale pristup hiljadama dokumenata i to dokazuje da naši tužioci nisu imali pristup- rekao je Pacolli.

Naveo je da postoje hiljade dokumenata koje tužilaštva moraju da procesuiraju i pronađu pojedince odgovorne za ratne zločine na Kosovu.

-Moramo ih ubaciti na spisak Interpola, moramo usloviti Evropsku uniju da joj postane politički cilj tražiti od Srbije da preda ratne zločince Kosovu-dodao je Pacolli.

Rekao je i da su tužioci, policija, novinari i istraživači ljudskih prava istraživali, dokumentovali i izvestili o pojedinačnoj odgovornosti za kršenje ljudskih prava na Kosovu tokom rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.