open-navfaktor-logo
search
SEECP
Pacoli: Način na koji se tretira državna delegacija Kosova u Sarajevu nije prihvatljiv
Nažalost, dodaje Pacoli, sadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine "pogrešno je shvatio našu namjeru, a građani traže od nas da ne pravimo kompromise u pogledu naše državnosti i euroatlantske perspektive"
08.07.2019. u 08:31
get url
text

Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli), ministar vanjskih poslova Kosova, oglasio se sinć na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je objasnio zbog čega Kosovo neće učestvovati na Samita za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu. 

-Samo nekoliko sati prije početka sastanka na ministarskom nivou i Samit za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) i nakon što smo imali sve mogućnosti za učešće naše zemlje u ovom vrhunskom regionalnalnom političkom događaju, nepokolebljiv stav institucija Republike Kosova je da s postojećim uvjetima nismo u stanju doći na Samit - napisao je Pacoli. 

Način na koji se tretira državna delegacija Kosova je neprihvatljiv, navodi šef kosovske diplomatije.

- Štaviše, ovo stavlja sjenku na nedavno završeni Samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, zajedničke izjave i obaveze koje smo tamo napravili, kao i iskrene i konstruktivne angažmane koje Kosovo kao država čini u okviru Berlinskog procesa i regionalne organizacije - napisao je.

Nažalost, dodaje Pacoli, sadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine "pogrešno je shvatio našu namjeru, a građani traže od nas da ne pravimo kompromise u pogledu naše državnosti i euroatlantske perspektive". 

-Kao i uvijek, i dalje ćemo davati svoj doprinos razvoju regije, što je posebno dokazano ove godine kada vodimo s tri vrlo važne regionalne inicijative (WBF fond, Regionalni ured za saradnju za RYCO i Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice MARRI). Isto ćemo učiniti i nakon završetka samita SEECP-a u Sarajevu, kada ćemo preuzeti predsjedavanje. Iako znajući da je SEECP stvoren s ciljem jačanja dobrosusjedskih odnosa u regiji i pune integracije jugoistočne Evrope u euroatlantske strukture, ovaj stav prema Kosovu kao sljedećoj zemlji koja predsjedava SEECP-om Bosna i Hercegovina ne poštuje - naveo je Pacoli. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.