open-navfaktor-logo
search
Oboljeli od melanoma
Pacijenti u trećem stadiju bolesti još čekaju terapiju, kako bi spasili život, porodice se same snalaze
Oboljelima od melanoma u Federaciji BiH trenutno je na raspolaganju pet odobrenih lijekova, no to je daleko od dovoljnog, kaže dr. Fikter Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od ovog najinvazivnijeg oblika raka kože.
03.07.2022. u 21:23
get url
text
get url
text

- Upravo smo se izborili da onkolozi, na našu inicijativu, napišu akt koji je upućen prema Federalnom ministarstvu zdravstva u kojem stoji ili bi trebalo stajati - koji se lijekovi u 2022. godini mogu koristiti za melanom?! U Ministarstvu postoji Komisija u kojoj su i onkolozi koji odobravaju te lijekove. Nadamo se pozitivnom ishodu - navodi Operta.

Izliječeni za 12 mjeseci

Podsjetimo, Fond solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH prije četiri godine za nekoliko pacijenata u četvrtoj, terminalnoj (metastatskoj) fazi, osigurao je terapiju. Iz Udruženja kažu "kako je trenutno takvih pacijenata, više od 80".

Dr. Fikret Operta

- Uspjeh Udruženja je što je za sve te pacijente osigurana terapija i što nema listi čekanja. Ali sada je problem osiguravanja adjuvantne terapije za pacijente u trećem stadiju bolesti. To je faza kada se tumor na koži proširio do jednog ili više čvorova u regiji. Nemamo preciznih podataka - koliko je takvih osoba jer nisu svi u Udruženju (podaci postoje na onkološkim odjeljenjima i klinikama), ali ono što znamo jeste da ih je jako puno. Zbog toga je vrlo važno što prije osigurati im terapiju kako bolest ne bi prešla u četvrti stadij. Radi se o daleko boljoj terapiji od one koja se uključuje oboljelima u terminalnoj fazi bolesti. Objasnit ću šta to znači? Kad osoba dođe u četvrti stadij bolesti, država lijekove mora plaćati do kraja života, umjesto da se krene sa primjenom u trećoj fazi koja se onda koristi samo 12 mjeseci jer je to dovoljan rok koji sprečava da bolest pređe u četvrti stadij - objašnjava Operta.

U Udruženju navode kako je ovo bila tema i nedavnog sastanka kojeg su održali sa Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

- Zaključak je da se sve prvo mora riješiti u Federalnom ministarstvu zdravstva, a potom da se lijekovi stave na listu nakon čega bi Vlada FBiH donijela konačnu odluku da se terapija koja se daje oboljelima u četvrtoj fazi kao adjuvantna uključi i onima i trećem stadiju bolesti. Ovo bi bila nevjerovatna pomoć oboljelima i njihovim porodicama - ističe Operta.

Dok se pitanje ne riješi, kako bi spasili život, oboljeli u trećem stadiju bolesti primorani su sami finansirati 12-mjesečnu terapiju.

- Terapija je jako skupa, to su nam kazali u Zavodu, ali kad vam je život u pitanju, onda ćete sve učiniti da ga spasite. Porodice oboljelih uglavnom se same snalaze na razne načine – naglašava Operta.

Udruženje oboljelih od melanoma FBiH okuplja oko 200 članova. Primarni im je, kako kažu, cilj rad na prevenciji, pa su do sada, kroz razne projekte, obišli cijelu Federaciju BiH, ukazujući na štetnost UV zračenja i solarija te važnost redovnog pregleda kože.

- Ponosni smo na uspjehe koje smo, kao Udruženje, ostvarili pomažući oboljelima. Rezultati bi bili daleko veći da nas prate i nadležni koji donose zakone i odlučuju o našoj sudbini, zdravlju, životu. Kod nas mnoge stvari nisu sistemski riješene, a sve dodatno pogoršavaju oni koji odlučuju jer nemaju baš sluha za oboljele i njihove probleme, jednostavno nisu zainteresirani da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni. Naši zahtjevi su opravdani, ali svejedno morate ih vući za rukav. I kada se stvari pokrenu, sve jako dugo traje, a oboljeli nemaju to vrijeme jer se radi o vrlo agresivnoj bolesti. U proteklih nekoliko godina, koliko vodim Udruženje, od sedam članova Upravnog odbora, umrla su četiri - kazao je Operta.

Rak kože u svijetu i BiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a 132.000 od melanoma, od čega godišnje umire 41.000 ljudi.

U svijetu, ovisno o geografskim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje.

Najveća incidencija melanoma u svijetu je u Queenslandu u Australiji, a iznosi 55,8 na 100.000 stanovnika za muškarce i 41,1 na 100.000 za žene.

Ni naša zemlja nije pošteđena tog negativnog trenda, pa broj novoboljelih iz godine i godinu raste i u BiH.

Na osnovu istraživanja u magistarskom radu dr. Hana Helppikangas, specijalista dermatovenerolog i predsjednica Euromelanoma za BiH i magistra nauka iz oblasti karcinoma kože, koje je obuhvatilo 6.562 ispitanika o učestalosti karcinoma kože, a na osnovu prikazanih rezultata, zaključeno da je među ispitanicima bio dominatan ženski spol (62,9 posto), te da je prosječna starost ispitanika bila 45 godina i da je među njima, najveći postotak visokoobrazovanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.