Cijepljenje stanovništva ne ide najboljim tempom, a u Bolnici za plućne bolesti u Travniku kažu kako od 20-tak hospitaliziranih pacijenata zaraženih covidom nitko nije vakcinisan.

- Mi u bolnici imamo 20-tak pozitivnih pacijenata prosječno. Mogu reći praktično to su svi oni koji nisu vakcinisani. Bilo je nekoliko vakcinisanih pacijenata u zadnjih mjesec dana, ali oni su zaista imali blaže kliničke slike i puno brže su završili liječenje - rekao je direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik dr. Emir Abdulović.

Pacijenti su kazali kako su pogriješili što su nasjeli na priče kako nema koronavirusa te da se kaju što se nisu na vrijeme vakcinisali.

Vakcine su, pak, kaže kantonalni ministar zdravstva Anto Matić, građanima dostupne.

- Mi smo od početka pandemije dobili oko 70.000 doza vakcina, u jednoj dozi imamo vakcinisanih 45.000 osoba, a nešto više od 22.000 osoba vakcinisano je s obje doze. Vakcina ima, prema informacijama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno ima neraspoređenih 860.000 doza vakcina. Imamo i Astra Zenecu kojoj brzo ističe rok - kazao je ministar Matić.