open-navfaktor-logo
search
Dosad 28 oboljelih
Pacijenti iz ZDK zaraženi koronavirusom stabilnog su stanja, na testiranju i dvoje djece
 Devet osoba zaraženih koronavirusom iz Zeničko-dobojskog kantona smješteno je na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBU) te još toliko u izolatoriju - kazao je Feni načelnik tog odjela Ednan Drljević.  
02.04.2020. u 10:32
get url
text

- Svi pacijenti koji se nalaze na našem odjelu stabilni su, kao i pacijenti koji su u izolatoriju. Njihovo se stanje redovno prati i, bude li potrebe, možemo ih također prebaciti na infektivni odjel - dodaje Drljević te ističe kako nemaju pacijenata koji su priključeni na respirator.

Navodi da će tokom dana još jedan pozitivan pacijent iz Zavidovića biti prebačen u izolatorij, gdje će biti tretiran te će biti odlučeno da li će ostati tu ili će biti prebačen na Odjel za infektivne bolesti.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić ističe da će tokom dana biti testirano i dvoje djece, članova porodice čiji je srodnik bio pozitivan nakon povratka iz Centra za srce iz Tuzle.

- Ako i djeca budu pozitivna, svi će zajedo biti smješteni u izolatorij. To je bio i razlog što ta porodica iz Zenice nije smještena u izolatorij, jer nisu imali gdje da ostave djecu - napominje Huseinagić, koji dodaje da je tokom jučerašnjeg dana za oko 1.200 osoba istekla obaveza 14-dnevnog boravka u samoizolaciji.

Tokom dana nastavit će se testirati i osoblje Kantonalne bolnice Zenica, koje je bilo u kontaktu sa zaraženim pacijentom na Odjelu interne medicine, a kod kojeg je u subotu potvrđena zaraza.

Dosad je u ZDK-u potvrđena zaraza kod 28 osoba, od kojih je 15 u Zenici, četiri u Zavidovićima, troje u Kaknju, po dvoje u Tešnju i Žepču te po jedno u Brezi i Visokom.

Tri osobe iz Zenice su izliječene i otpuštene na daljnji tretman u kućnim uslovima, dok je kod jednog pacijenta, koji je operisan u KBZ-u, kontrolni nalaz na koronavirus bio negativan. Međutim, doktor Drljević ističe kako tog pacijenta, koji je na liječenju zbog abdominalnih problema, još ne smatraju izliječenim od koronavirusa.

Tokom dana očekuju se i nalazi testiranih ljekara i drugog osoblja, kao i pacijenata smještenih u KBZ-u, a koji su testirani tokom jučerašnjeg dana. Ukupno je testirano 25 osoba.

- S obzirom da se radi puno više testova, sada i nalazi malo sporije stižu, ali ćemo ih odmah objaviti. Tokom dana ćemo testirati još neke - najavljuje direktor KBZ-a Rasim Skomorac. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.