open-navfaktor-logo
search
Vogošća
"Ozren" pamti svoje heroje: Sjećanje na "11 Zlatnih"
Manifestacija se organizuje u čast fudbalera "Ozrena" koji su tokom agresije na BiH ustali u odbranu svojih domova i u toj odbrani dali svoje živote
17.01.2020. u 16:00
get url
text

Na stadionu NK "Ozren" danas je, na prigodan način, otpočela manifestacija "11 Zlatnih".

Ova manifestacija se organizuje u čast fudbalera "Ozrena" koji su poginuli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njih jedanaest, čitav jedan fudbalski tim. Njih jedanaest, koji su ustali u odbranu svojih domova i u toj odbrani dali svoje živote.

Tih "11 Zlatnih" su: Ešref Pustahija, Namir Merdan, Nedžad Zlatarac, Šaćir Fejzović, Ferid Zukić, Idriz Alić, Amir Bešlija, Mirzet Korjenić, Ševko Kevelj, Omer Hido i Suad Hegić.

Po Ešrefu Eši Pustahiji ime nosi stadion u Svrakama na kojem "Ozren" igra svoje utakmice. Na tom stadionu okupili su se porodice poginulih, prijatelji, igrači i stručni štab "Ozrena", predstavnici Općine Vogošća, predstavnici javnog života u Vogošći i poštovaoci kluba.

Cvijeće su na spomen obilježje položile delegacije porodice Ešrefa Eše Pustahije, Koordinacije boračkih organizacija Općine Vogošća sa Općinskim načelnikom, fudbalskog kluba "Unis" i Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Okupljenima se obratio i Općinski načelnik Edin Smajić podsjećajući koliko je važno ne zaboraviti ljude koji se svoje živote dali u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Istakao je kako je ono što danas možemo uraditi jeste da ih se sjećamo i da svako od nas što bolje radi svoj posao. Također je napomenuo kako će u toku 2020.godine oko stadiona u Svrakama biti postavljena nova ograda, te da će se urediti prostor ispred stadiona.

Govorio je i Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća i izrazio žaljenje što nema više građana na ovoj manifestaciji. Jer to je, po njegovim riječima, jedan od načina na koji čuvamo uspomenu na herojstvo jedanaest mladića koji su ubijeni dok su branili svoj dom. Naglasio je da olako zaboravljamo i da ne iskazujemo uvijek dužno poštovanje prema šehidima i poginulim borcima kao ni prema drugim boračkim kategorijama.

Manifestacija će tokom naredna dva dana biti nastavljena memorijalnim malonogometnim turnirom koji će se održati u Sportskoj dvorani u Semizovcu, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

11 zlatnih  (3).jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.