Nedjelja, 28.02.2021.

Urbana umjetnost

Oživljavanje gradskih fasada

FOTO: AA

Street-art, kao svojevrsna umjetnost bunta u urbanim sredinama poslužit će nekim budućim antropolozima i arheolozima da tumače vremena u kojima danas živimo.

Tom umjetničkom naslijeđu veliki doprinos dao je i daje Uroš Štrboja, poznat kao Rosh Panonsky čiji grafiti i murali mogu da se vide širom regiona, a najviše u matičnom gradu – Novom Sadu gdje potpisuje autorstvo na sedam murala koji se nalaze i u turističkoj ponudi grada.

Priča o jednom muralu obišla je region ove godine kada je na zidu nacrtao ljekara pod maskom koji stoji rame uz rame sa popularnim maskiranim strip junacima, čime je poslata zahvalnost medicinarima za trud koji ulažu u borbi protiv koronavirusa. U toj galeriji gradskih murala nalazi se i portret pronalazača i diplomate Mihajla Pupina na istoimenom bulevaru visok 23 metra, ali i drugi radovi koji su oživjeli sive i bezlične fasade grada. Radove sa svojim potpisom ostavio je, između ostalih, i na zidovima Beograda, Zagreba, Sarajeva, Budimpešte, Temišvara, Niša, Subotice, Čačka, Ulcinja, Podgorice, Jahorine…

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh