open-navfaktor-logo
search
Opasne političke igre
Ovo su zaključci NSRS-a iz 2009. koje je Inzko poništio: Dodik 13 godina ruši BiH i udara na autoritet OHR-a
Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske "o efektima prijenosa 68 nadležnosti s entiteta na Bosnu i Hercegovinu" usvojene na sjednici održanoj 14. maja 2009. godine tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko ocijenio je kao antidejtonske, te je nakon upozorenja vlastima u entitetu Republika Srpska koje su ih 15. juna objavile u Službenom glasniku RS-a, donio pet dana poslije Odluku o njihovom ukidanju.
16.02.2022. u 13:06
get url
text

U zaključcima je bilo navedeno da se treba pokrenuti postupak revizije do sada "neustavno oduzetih nadležnosti s entiteta na nivo Bosne i Hercegovine".

Zastupnici Narodne skupštine RS-a, kojom je u maju 2009. godine predsjedavao Igor Radojičić, usvojili su zaključak da je u 68 slučajeva došlo do prijenosa ili preuzimanja nadležnosti sa institucija entiteta na institucije Bosne i Hercegovine.

- Narodna skupština konstatuje da je u samo tri slučaja dala saglasnost u smislu člana 3. 5 Ustava Bosne i Hercegovine da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine može donijeti zakone kojima se vrši prijenos nadležnosti s entiteta na institucije Bosne i Hercegovine – jedan je od zaključaka. 

VEZANI TEKST - Inzko 2009. poništio antidejtonske zaključke NSRS-a: Dodik krenuo rušiti BiH, šta i koga čeka Schmidt

Nadalje, Narodna skupština "ocjenjuje da način prijenosa nadležnosti putem dugogodišnje prakse nametanja rješenja odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice nije dao opće pozitivne rezultate, niti ispunio očekivanja u pogledu racionalnosti i efikasnosti ni izgradnje demokratskih institucija na bazi iskrene volje, domaće potrebe i interesa".

- Narodna skupština ocjenjuje da na taj način formirane institucije Bosne i Hercegovine svoju nadležnost ne zasnivaju na Ustavu Bosne i Hercegovine, već na nametnutim odlukama. Također, ocjenjuje da je potpuno neprihvatljivim dalji prijenos nadležnosti na prisilan i nedemokratski način nametanjem rješenja, već samo na osnovima Ustava, jasno propisanih domaćih procedura, konsenzusa i kompromisa, demokratski i na osnovima interesa građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine – navedeno je u usvojenom, pa poništenom zaključku.

Antidejtonski zaključci NSRS-a objavljeni u Službenom glasniku RS-a 15. juna 2009. 

Već tada, NSRS je tražio da je "potrebno izvršiti transformaciju međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini putem preoblikovanja Ureda visokog predstavnika u specijalnog predstavnika Evropske unije, bez nadležnosti za nametanje rješenja u Bosni i Hercegovini".

Od visokog predstavnika su tražili da se "odmah odrekne korištenja navodnog ovlaštenja za nametanje zakona i smjenu predstavnika tzv. bonskih ovlaštenja, kao nedemokratskog i prevaziđenog modela upravljanja Bosnom i Hercegovinom", te da "stavi van snage ranije nametnute odluke visokih predstavnika o smjenama većeg broja lica, kojima su navedenim odlukama oduzeta osnovna ljudska, građanska i politička prava i slobode".   

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je i tada bio na vlasti, organizirao je usvajanje zaključaka koje je Inzko poništio.

Prošle sedmice, ponovo po Dodikovom diktatu NSRS je usvojio zakon kojim otima državnu imovinu te nacrt zakona o entitetskom VSTV-u što je direktan udar na autoritet OHR-a, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Odluka Valentina Inzka objavljena u Službenom glasniku RS-a 26. juna 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.