open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni problemi
Ovo su razlozi zbog kojih u kući nikada ne biste trebali biti bosi
Svakako je na vama odluka da li ćete u svom domu hodati u papučama ili bosi. Naime, nenošenje papuča kod kuće omogućava toploti tijela da izlazi kroz stopala.
24.03.2021. u 15:19
get url
text
Bosonoga

Kako tijelo neprestano gubi toplinu, cirkulacija krvi se smanjuje, što može dovesti do mnogih uobičajenih zdravstvenih problema poput prehlade i gripe. Nošenje papuča pruža zaštitu nogama, što pomaže u održavanju normalnog protoka krvi a imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti.

Sprečava bakterijske i gljivične infekcije

Svi mislimo da je pod našeg doma potpuno čist. Ali čak i ako je naizgled čist, na njemu su brojne klice i bakterije koje golim okom ne možete vidjeti. Unatoč brisanju i usisavanju, ne možete spriječiti štetne mikroorganizme da uđu u vaš dom.

Poboljšava tjelesnu ravnotežu

Nošenje papuča poboljšava tjelesnu ravnotežu kod male djece i starijih ljudi. Naime, mnoga djeca lakše hodaju ako na nogama imaju papuče.

Što se tiče starijih ljudi, njima se savjetuje nošenje ortopedskih papuča koje mogu pomoći poboljšati ravnotežu i stabilnost. Svakako je važno kupiti udobne papuče koje vam pružaju odgovarajuću potporu.

Pomaže kod natečenih stopala

Nepravilna cirkulacija krvi može dovesti do natečenosti stopala. Nošenje papuča pomaže zadržati toplinu i povećati cirkulaciju krvi, piše Times of India. Naravno, važno je odabrati papuče koje savršeno pristaju vašim stopalima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.