navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ovo su prehrambene navike koje vam mogu ometati san

Odabir hrane itekako može utjecati na kvalitet noćnog odmora. Ako se borite s nesanicom ili se budite umorni, vrijeme je da napravite inventuru onoga što jedete i kada.

Objavljeno: 20.03.2021. u 09:00
get url
text
Nesanica

Konzumirate previše kofeina
Prema jednom istraživanju, kofein može ometati san čak i ako se konzumira šest sati prije spavanja, piše CNN. Kofein ometa djelovanje hemikalije poznate kao adenozin, koja ima sedativna svojstva i mozgu signalizira da je vrijeme za spavanje. Kofein se nalazi u kahvi, čaju, nekim bezalkoholnim pićima, energetskim pićima i čokoladi.

Jedete obilne obroke
Tjestenina u kremastom umaku ili sočni odresci mogu izgledati privlačno, ali težak obrok u večernjim satima može uzrokovati nadutost i otežati uspavljivanje. Uz to, mastima treba više vremena da se provare i mogu dovesti do nelagodnog osjećaja u želucu. Pokušavajte izbjegavati obroke s puno masti u večernjim satima i pričekajte najmanje dva sata prije nego što nakon posljednjeg obroka legnete u krevet. Možete se i istegnuti ili se malo kretati prije lijeganja.

Konzumirate previše šećera
Prije spavanja izbjegavajte grickalice koje sadrže puno šećera.
- Istraživanja sugeriraju da visok unos šećera ženama u postmenopauzi može predisponirati noćno znojenje", upozorava dijetetičarka Nancy Z. Farrell Allen.

Jedete začinjenu hranu
Začinjena hrana može pridonijeti žgaravici i tako otežati spavanje. Izbjegavajte začinjenu, kiselu i slanu hranu jer može izazvati žeđ i tako pridonijeti noćnim buđenjima.

Pijete previše tekućine
Konzumacija velike količine bilo koje tekućine u večernjim satima može povećati učestalost mokrenja, pridonoseći buđenju tijekom noći. Pokušajte izbjegavati tekućinu u vrijeme spavanja kako biste osigurali neprekinuti noćni san.

Imate prekomjernu tjelesnu težinu
Višak tjelesne težine može povećati rizik od apneje, što može utjecati na sposobnost disanja noću i ometati san. No i osobe koje imaju premalu tjelesnu težinu, a pate od poremećaja prehrane, poput anoreksije ili bulimije, često imaju problema s nesanicom.