open-navfaktor-logo
search
(Ne)odgovornost
Ovo su pitanja o smjeni Husrefa Musemića na koja nam iz FK Sarajevo nisu odgovorili
Musemić, igračka i trenerska legenda, ujedinio je fudbalsku BiH i dobio podršku iz cijele zemlje
03.12.2019. u 19:07
get url
text

Smjena Husrefa Musemića, šefa stručnog štaba FK Sarajevo, izazvala je mnogo bure u sportskoj javnosti naše zemlje.

Najtrofejniji trener koševskog premijerligaša glavna je tema u Bordo, ali i Plavom dijelu bh. prijestolnice, ali ostatku zemlje. Musemić, igračka i trenerska legenda, ne samo Sarajeva, nego bh. fudbala, ujedinio je fudbalsku BiH i dobio je podršku iz svih dijelova zemlje.

Musemić je otjeran na brutalan način, preko noći, a iz kluba su tek šturim saopćenjem za javnost objavljenim na zvaničnoj stranici objasnili da je razlog smjene "nezadovoljavajući kvalitet igre koji je evidentan u posljednje vrijeme".

Brojna druga pitanja postavili smo najodgovornijima u klubu - Senadu Jahiću, predsjedniku Upravnog odbora i(li) Sabrini Buljubašić, direktorici FK Sarajevo, ali odgovore nismo dobili.

Evo šta smo pitali odgovorne ljude aktuelnog osvajača duple krune:

1. Ko je insistirao na smjeni Husrefa Musemića? Da li je to bila volja Nguyen Hoai Nama, većinskog vlasnika upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo?

2. Koji je konkretan razlog za smjenu trenera, koji je sa ekipom prošle sezone osvojio duplu krunu, a u aktuelnoj sezoni, uprkos mnogim problemima (brojne povrede igrača), trenutno dijeli prvo mjesto na tabeli, sa istim brojem bodova, kao FK Željezničar?

3. Jesu li igrači imali pritužbi na saradnju sa trenerom Husrefom Musemićem?

4. Da li je bilo moralno sačekati još jedno kolo i kraj prvog dijela sezone, pa da se tek onda povuče potez kakav je Upravni odbor povukao sinoć?

5. S obzirom na to da je Husref Musemić u junu 2019. godine produžio ugovor sa FK Sarajevo na još dvije godine, koliko će klub morati isplatiti obeštećenje za jednostrani raskid saradnje?

6. Kako će se birati novi trener, odnosno kakva je procedura i postoje li već kandidati koji bi mogli naslijediti Musemića?

7. S obzirom na to da je smijenjen šef stručnog štaba, da li će još neko snositi sankcije zbog "nezadovoljavajućeg kvaliteta igre", konkretno Emir Hadžić, koordinator sportskog segmenta, koji je zadužen za angažman novih igrača koji su stigli u FK Sarajevo?

Ljudi iz Uprave, prije svih Senad Jahić i Sabrina Buljubašić, trebali bi znati da odgovore trebaju dati navijačima, a ne novinarima. Jer fudbal se igra zbog navijača, a ne zbog medija. A još manje zbog njih iz Uprave. Jer, Sarajevo je postojalo i funkcionisalo i prije Senada Jahića i Sabrine Buljubašić. A postojat će i funkcionisati i poslije njih. Ovo posljednje je, na kraju krajeva, poruka navijača koju su i sami mogli pročitati na društvenim mrežama u posljednja 24 sata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.