Jetra je najveća žlijezda u našemu organizmu i najveća "tvornica" s nizom važnih funkcija. U njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata: ugljikohidrata, bjelančevina i masti, ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina...
Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad.
Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko četiri i po miliona Amerikanaca ima dijagnosticiranu bolest jetre, a oko 20 posto i bolest masne jetre.
Uzroke nalazimo u alkoholu, nekim lijekovima, prekomjernoj tjelesnoj težini, poremećajima metabolizma masti, u šećernoj bolesti te kao posljedicu nekih hroničnih bolesti.
Najčešće masna jetra nema simptoma te je stoga važno redovno posjećivati ljekara i pokušati voditi zdrav život.
Iako bez simptoma, neliječena masna jetra može dovesti do ciroze jetre.
Ako želite zaštiti jetru i spriječiti česte probleme, dobro je znati koju biste hranu trebali izbjegavati.
Zaslađeni napici
Alkohol nije jedino piće koje može izazvati haos u jetri, a prema riječima dr. Iana Braithwaitea, zaslađeni napici mogu uzrokovati štetu ovom organu.
- U malim količinama, fruktoza će se obraditi u crijevima, a ako se radi o velikim količinama, koliko potvrđuju istraživanja, može doći do toksičnosti u jetri - dodao je.
Napici koji sadrže puno fruktoze su oni koji sadrže rafinirane šećere, poput gaziranih napitaka.
Umaci i pripravci sa skrivenim šećerom
Nisu samo namirnice za koje svi znamo da sadrže šećer opasne za zdravlje. Često su opasniji izvori fruktoze proizvodi o kojima uopće ne razmišljamo, poput kečapa i preljeva za salate.
Prženi krompiri
Prženi masni krompiri su jedna od svima dražih namirnica. Ne samo što su prepuni kalorija, mogu i nanijeti štetu zdravlju jetre.
- Prženi krompirići su puni soli, a prehrana koja se sastoji od tako puno soli može voditi do povećanja masnoće u jetri i inzulinske rezistencije - pojasnio je dr. Leann Poston.
Suhomesnati proizvodi
Ako ste zabrinuti zbog zdravlja jetre, možda biste trebali razmisliti prije nego što pojedete sendvič sa salamom ili suhim mesom.
- Radi se o namirnici koja sadrži skrivene soli - ističe nutricionist John Fawkes, te dodaje kako prevelik unos soli može uzrokovati disbalans u omjeru tekućine u tijelu što će jetri otežati da radi svoj posao te tako uzrokovati i razvoj bolesti.
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb od kojeg ste pripremili ukusni sendvič sa salamom sam po sebi nije tako dobar za zdravlje jetre.
- Rafinirani ugljikohidrati nemaju u sebi vlakna poput proizvoda od cjelovitih žitarica. To može voditi do porasta glukoze u krvi, otpuštanja inzulina, te nakupljanja masnoća u i oko jetre - dodaje Fawkes.
Sigurno se pitate – koje namirnice prijaju jetri i doprinose njenom zdravlju!? To su:
- svježe voće poput jabuka i citrusa,
- gorko povrća poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača,
- izvori bjelančevina poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta,
- maslinovo, laneno i ulje od tikve,
- cjelovite žitarice.
Jetra "voli gorke biljke" koje joj olakšavaju metaboliziranje hranjivih tvari, posebno masti. One imaju blagotvoran učinak na ćelije jetre, stoga je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička te protivupalne i antivirusne začine: bijeli luk, ruzmarin, nanu, karanfilić, kurkumu.