open-navfaktor-logo
search
Nutricionisti izdvojili
Ovo su namirnice koje naš organizam treba kako bi ostao zdrav
  Jedan od prvih koraka očuvanja zdravlja jest jak i zdrav imunitet. To znači da morate dovoljno spavati, kontrolirati reakcije na stres, biti aktivni, prati ruke i jesti kvalitetne namirnice.
08.11.2020. u 16:47
get url
text

Iako hrana ne može izliječiti bolesti, uvelike može utjecati na prevenciju. Evo nekoliko namirnica koje morate uvrstiti u obroke ove jeseni i zime, a istakli su ih nutricionisti na portalu health.com.

Cistrusno voće i crvene paprike

 

Vitamin C glavna je zvijezda nutrijenata u citrusnom voću, a poznat je po održavanju jakog imunološkog sistema. Ne može pobijediti bolest, ali studije pokazuju da može olakšati stanje, pa naučnici podržavaju preporuku da bi ga trebalo uzimati oko 200 mg dnevno zbog prevencije infekcija. Jedna manja narandža sadrži oko 70 mg, grejpfrut oko 90, a srednje velika crvena paprika oko 150 mg.

Sjemenke suncokreta i bademi

 

Uz vitamin C, vitamin E igra veliku ulogu u zdravlju imuniteta. Ovaj topivi vitamin jača aktivnost imunološkog sistema i tako pomaže tijelu da se bori protiv bakterija i virusa. Samo nekoliko kašika sjemenki suncokreta sadrži pola potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina u organizam. Jednaka količina badema sadrži oko 45 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Možete ih jesti svježe ili napraviti zdravi napitak.

Slatki krompir i mrkva

 

Ovo povrće izvor je beta karotena, a on pogoduje imunološkom sistemu tako što mu pomaže u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su zaštita od bakterija i virusa. Pečeni slatki krompir sadrži oko 150 posto dnevne preporučene doze vitamina A, a šoljica svježe mrkve oko 100 posto.

Brazilski oraščići i sardine

 

Manjak selena i organizmu usporava imunološki odgovor na bolesti. Selen je jak antioksidans i ponaša se kao tjelesni čuvar te sprečava oštećenje DNA. Oko šest brazilskih oraha nude čak 1.000 posto od preporučene dnevne doze unosa selena, a 60 g sardina sadrži 80 posto.

Pečeni grah i košpice tikve

 

Cink utječe na razne aspekte imunološkog sistema, a produkcija određenih imunoloških ćelija je ograničena kada organizmu nedostaje cinka. Oko 220 g pečenog graha nudi organizmu pola dnevne preporučene doze, a 60 g košpica pružit će vam 20 posto, pa je dobra ideja kombinirati ih u obroku.

Kurkuma

 

Kurkumin, prirodni sastojak kurkume, odgovoran i za prekrasnu boju začina, vrstan je borac protiv upala jer jača odgovor antitijela. Ako ga pomiješate s crnim paprom, snaga kurkumina samo raste. Ovu kombinaciju možete dodati raznim slanim jelima, ali i napicima.

Suhe višnje

 

Visoka koncentracija antioksidansa u suhim višnjama povezana je sa jakim imunološkim sistemom te prevencijom bolesti gornjih disajnih putova. Također, djeluju kao podrška kvalitetnom snu jer sadrže melatonin, što je veoma važno jer istraživanja pokazuju da osobe koje malo spavaju imaju veće šanse da se razbole kada dođu u kontakt s virusom.

Orasi

 

Osim što su u pitanju zvijezde među namirnicama koje djeluju protivupalno, orasi sadrže i neke nutrijente koji igraju veliku ulogu u podršci imunološkog sistema. Sadrže folate, vitamine E i B6 te željezo. Prema dokazima zaslužni su i za smanjenje posljedica stresa, za kojeg se zna da slabi imunološki sistem.

Bijeli luk

 

Stručnjaci se slažu kako će osobe koje jedu bijeli luk, ili suplement, puno rjeđe obolijevati od prehlada u hladnim zimskim mjesecima, a ako se razbole, puno će prije uslijediti i oporavak. Novije studije potvrđuju kako bijeli luk pomaže u jačanju imunološkog sistema. Sigurno je puno bolje koristiti svježi bijeli luk od onog u prahu ili suplementa, pa ga dodajte jelima i salatama.

Sok od nara

 

Redovno konzumiranje soka od nara djeluje antimikrobno. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbilje želučane tegobe. Nar sadrži niz važnih antioksidansa koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog svojih sastojaka jača imunitet te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Flavonoidi iz soka borit će se protiv virusa, ali i skratiti trajanje bolesti. Sok možete piti samostalno ili ga dodati čaju od kamilice.

Zeleno povrće

 

Zeleno povrće osigurava protivupalne antioksidanse koji su važan nutrijent kada je u pitanju funkcioniranje imunološkog sistema, uključujući i vitamin A i C te folate. Osiguravaju i bioaktivne komponente koje otpuštaju i optimiziraju imunitet u crijevima, gdje se nalazi oko 80 posto imunoloških ćelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.